Nieuws
1366932
Nieuws

Supermarkten: prijzen omhoog

Visafdeling bij Albert Heijn.

Visafdeling bij Albert Heijn.

De supermarktbranche waarschuwt voor prijsstijgingen als gevolg van een mogelijke btw-verhoging. Als het nieuwe kabinet het lage btw-tarief verhoogt van 6% naar 8% dan wordt het boodschappenmandje duurder.

Visafdeling bij Albert Heijn.

Visafdeling bij Albert Heijn.

Dat zegt Marc Jansen, directeur van CBL, de brancheorganisatie van de supermarkten. „Ik vind dit heel zorgelijk en eigenlijk onbestaanbaar dat het nieuwe kabinet er überhaupt over nadenkt.”

Volgens ingewijden overwegen de formeren partijen om het lage btw-tarief te verhogen. Daarmee kunnen ze een verlaging van de inkomenstenbelasting financieren. Ondernemers die onder dat 6%-tarief vallen, maken zich grote zorgen.

Onder het lage tarief vallen onder meer voedingsmiddelen, kappers, schoenmakers en kleermakers. „Wat ons betreft is lastenverzwaring op voedsel geen optie”, aldus Jansen. Hij wijst erop dat lang niet iedereen profiteert als in ruil hiervoor de inkomenstenbelasting wordt verlaagd. „Dit zal vooral lagere inkomens treffen en gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden.

Van de totale omzet van 36 miljard euro van de supermarkten valt circa 85% onder het lage tarief. Jansen rekent voor dat een verhoging met 2 procentpunt tot extra lasten voor de consument zal leiden van €600 miljoen.

De CBL-directeur hoopt dat de lastenverzwaring niet doorgaat: „Wij willen niet dat de kassa van de supermarkt misbruikt wordt als belastingloket om de schatkist te vullen.”