Nieuws/Nieuws

Dijsselbloem: Werkwijze BKR kan pragmatischer

Door Redactie DFT

Minister Dijsselbloem (Financiën) wil geen misbruik.

Minister Dijsselbloem (Financiën) wil geen misbruik.

ANP

Amsterdam - Kredietregistratiebureau BKR moet met een ’pragmatische werkwijze’ komen om onterechte schulden te verwijderen. Minister Dijsselbloem (Financiën) zegt in antwoord op Kamervragen van de SP dat hij dat voor het eind van het jaar verwacht.

Minister Dijsselbloem (Financiën) wil geen misbruik.

Minister Dijsselbloem (Financiën) wil geen misbruik.

ANP

De kritiek op het BKR, dat alle schulden boven de €250 met of zonder betalingsachterstand bijhoudt, zwelt al een tijdje aan. Zo kon eerder dit jaar een gezin geen hypotheek krijgen vanwege een oude, inmiddels ingelopen betalingsachterstand bij kledingwinkel H&M. Ook ’gratis’ telefoons bij een mobiel abonnement worden inmiddels gezien als krediet, en leveren dus een (in eerste instantie positieve) BKR-registratie op.

Volgens een telling van NRC Hendelsblad staan tien miljoen Nederlanders positief of negatief in de registers van het BKR. Er is geen toezicht op de stichting, en wie zijn gegevens wil zien moet daar €4,95 voor betalen, exclusief verzend- en identificatiekosten.

Dijsselbloem vindt dat het opvragen van eigen gegevens gratis zou moeten zijn. Ook zou het verwijderen van onterechte registraties zonder tussenkomst van de rechter mogelijk moeten worden gemaakt, aldus de bewindsman. Die wijst er daarbij wel op dat „de deur van gratis misbruik niet moet worden opengezet”.

BKR verkeert nog altijd in onmin met het bedrijf Dynamiet, dat belooft onterechte registraties te verwijderen. Het BKR zegt dat dat onmogelijk is.