Nieuws/Binnenland
1367170
Binnenland

Weerstand tegen ’rekeningrijden’ op A10

’Geen draagvlak voor D66-plan over tol in Amsterdam’

Amsterdam - Alle seinen staan op rood voor het invoeren van een proef met een regionaal tolsysteem, zoals door D66 in Amsterdam wordt voorgesteld. „Wij staan zeker niet te juichen”, aldus Ad Vonk van de ANWB.

Volgens de zegsman moeten komende tijd veel mobiliteitsknelpunten worden opgelost rond de hoofdstad, maar „het betalen in de spits en de avond is niet een voor de hand liggende oplossing”, aldus Vonk. Hij wijst erop juist in goed overleg te zijn met het nieuwe kabinet om de bereikbaarheid in de regio te verbeteren.

Het extra belasten van de automobilist of werkgever hoort daar niet bij. Eenzelfde mening heeft de RAI Vereniging. „Met dit plan ga je én het bezit én het gebruik belasten en verhoog je alleen maar de kosten voor de automobilist. Dat is niet de bedoeling van de pilots en afspraken die we met het Rijk willen gaan maken”, aldus voorzitter Steven van Eijck van de RAI Vereniging. Hij zegt dat er „geen draagvlak” voor een dergelijk plan is.

Mordicus tegen

Jan van Delft, voorzitter van de Vereniging Zakelijk Rijders, is zelfs ’mordicus tegen’ het tolplan. „Mensen die in de spits naar een bestemming gaan en dan in de file komen, doen dat niet voor hun plezier, maar voor hun werk. Door dat werk nog eens extra af te straffen met een spitsboete, lijkt mij niet verstandig. Ik vind het een bot en discriminerend wapen, omdat de werkende Nederlander en zakelijke rijder worden gepakt. Je moet juist op een creatieve manier proberen mensen te verleiden op andere werktijden te beginnen.”

Patrick Potgravan van de Verkeers Informatie Dienst (VID) denkt dat de maatregel pas werkt als automobilisten ’pijn voelen’. „Dat betekent dat je het duur moet maken. Daar is politieke moed voor nodig. Het blijft de portemonnee van de weggebruiker of werkgever die je treft.” Bovag-woordvoerder Tom Huyskens is genuanceerder, maar zegt dat het plan ’bijgeschaafd mag worden’. „Het is niet de bedoeling dat er meer betaald moet worden.”

’Belachelijk’

Politici in Den Haag en Amsterdam zijn niet te spreken over het idee. „Belachelijk plan”, reageert PVV-Kamerlid Roy van Aalst. Hij wijst naar het regeerakkoord waar ruimte is voor experimenten met beprijzing. „Dit is de opmaat naar algeheel rekeningrijden. De automobilist is de klos.” D66-Kamerlid Rob Jetten is juist blij dat zijn collega’s meedenken. Hij ziet een proef in de hoofdstad of elders wel zitten. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren jubelde wel en wil het Amsterdamse plannetje graag als landelijke proef. De Amsterdamse verkeerswethouder Pieter Litjens is nog niet overtuigd. „Het lijkt mij handig eerst beter onderzoek te doen voor je met dit soort plannen komt.”