Nieuws/Nieuws

Spijt

’Midden in Spaanse dorpsstrijd’

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Vijf jaar geleden trokken mijn vriend en ik op de bonnefooi door Spanje. Het was lente, dus niet zo warm en niet zo druk. Tent mee, maar onderweg deden we ook hotelletjes en b&b’s aan.

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Op de terugweg belandden we in het achterland van de Costa Brava in een allerschattigste b&b. Gerund door Jimena, een alleenstaande vrouw met een kleuter. Ze had wel personeel, maar we zagen al snel dat zij zich een slag in de rondte werkte. Ze sprak ook een aardig mondje Engels.

We verbleven er twee nachten en vatten sympathie voor Jimena op. We vertrokken met de belofte dat we nog eens zouden langskomen, haar telefoonnummer in onze mobiel. Een jaar later zeiden mijn vriend en ik tegen elkaar: „Zou het niet heerlijk zijn om daar relaxed drie weken te zitten?”

Zodoende belden we Jimena en we waren welkom. Een paar jaar lang vierden we op die manier vakantie: auto mee, zodat we eropuit konden.

Als vaste gasten kregen we een nauwere band met Jimena. Vaak namen we aardigheidjes voor haar en haar zoon mee.

Ze hield ervan om ons ’s avonds aan de bar, uiteraard onder het genot van een drankje, op dorpsroddels te trakteren. We lachten tranen met tuiten om een verhaal over een feest waarbij de slager had geprobeerd de bakkersvrouw te versieren. Jimena kon smakelijk vertellen en we zeiden regelmatig tegen elkaar dat ze aan het toneel had gemoeten.

Vorig jaar viel me op dat Jimena er moe en gestrest uitzag. Toen ik bezorgd vroeg wat er scheelde, bleek zij een conflict met een andere dorpsbewoner te hebben over het parkeerterreintje naast haar b&b. Hij zette er om de haverklap auto’s neer maar het was eigen terrein, aldus Jimena, bestemd voor haar gasten.

Gaandeweg kwamen er meer verhalen over het dorp los. Niet meer relatief onschuldig, zoals voorheen, want Jimena’s anekdotes hadden een bittere ondertoon gekregen. Overwerkt, vermoedden we. We hadden medelijden.

Afgelopen winter wilde ik opnieuw bij Jimena boeken, maar haar mobiele nummer sprong op voicemail en mailen via de website die ze inmiddels had – we hadden nog geholpen bij de opzet – leverde niets op. Toen ik haar eindelijk telefonisch te pakken kreeg, bleek ze vol te zitten in de periode waarin wij wilden komen.

Gelukkig bleek er plek te zijn in een andere b&b aan de rand van het dorp. Uiteraard gingen we bij Jimena langs en ze was erg verrast om ons te zien. We vertelden waar we logeerden en haar gezicht betrok. Er volgde een litanie dat de plek waar we nu logeerden, niet deugde. Het was er vies, ze hadden geen vergunning voor zus of zo...

Broodnijd? Want ons beviel het er prima. Toch informeerden we voorzichtig bij de eigenaar van de b&b. We hadden het natuurlijk altijd maar van één kant gehoord. Toen we Jimena’s naam noemden, reageerde hij als door een wesp gestoken. Het halve dorp bleek ruzie met haar te hebben.

Hadden we onze neus er nou maar niet ingestoken! We zaten midden tussen de strijdende partijen. Jimena was ook boos: wat dachten we wel niet om ons met haar zaken te bemoeien?!

We schaamden ons. Volgend jaar maar naar Kroatië.

In deze rubriek vertellen lezers waarvan ze spijt hebben. Wilt u ook (anoniem) kwijt wat u anders zou hebben gedaan? Mail uw verhaal, 550 woorden, naar vrij@telegraaf.nl.

Lees ook:

'Fraude om erbij te horen'

'Hij is nog steeds in mijn leven'

’Houd toch op over je werk, man!’

'Was ik toch maar meegereisd'

’Net een slechte soapserie’

’Te laf voor confrontatie’

'Die laatste diefstal was te erg'

’Het werk ging altijd voor’

’Veel te snel geoordeeld’

’Ik was één keer te vaak te laat’

’Ik trapte in zijn zielige verhalen’