Nieuws/Nieuws

ECB-steun slecht voor spaarders

Door Redactie DFT

Dijkstra bv

De miljarden van de ECB misten hun uitwerking op de Nederlandse economie niet. Dit gebeurde met onder meer ons opgepotte geld en leningen.

Dijkstra bv

Sparen

Voor spaarders was de ECB-steun een hard gelag, de ene na de andere bank schroefde de spaarrente terug tot circa 0%. Dat is omdat banken weinig meer aan spaargeld kunnen verdienen. Als zij het bij de ECB willen stallen, moeten ze daar 0,4% over betalen.

Pensioenen

De lage rente betekende dat de dekkingsgraden van pensioenfondsen ook daalden. Wel profiteerde de pensioensector van de stijgende koersen, hun beleggingsportefeuille steeg hierdoor in waarde. Toch zullen zij per saldo blij zijn als de ECB stopt met het kopen van obligaties, doorgaans profiteren zij meer van de rentestijging dan dat ze last hebben van de dalende koersen.

Hypotheekrente

De extreem lage rente pakte wel goed uit voor mensen die een hypotheek afsloten. De ECB-steun gaf de huizenmarkt een zetje, maar een deel van de opleving is ook een inhaalslag nadat de huizenmarkt instortte tijdens de crisis.

Bedrijfsleningen

Bedrijven konden dankzij de ECB-miljarden veel goedkoper een lening afsluiten. De vraag is of die bedrijven bij een stijging van de rente nog wel aan hun verplichtingen kunnen voldoen, en hoe levensvatbaar ze dan nog zijn.

Staatsleningen

De rente op Nederlandse staatsobligaties kelderde door de vraag van de ECB (bij obligaties beweegt de koers tegengesteld aan de rente). Staatsschuld met een looptijd tot vijf jaar kent zelfs een negatief rendement.

Wisselkoers

Door de miljarden die de ECB in de markt pompt, daalde de koers van de euro aanvankelijk. Dat is gunstig voor de export naar de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.