Nieuws/Buitenland
1367576223
Buitenland

Bende grasmaaierdieven in Limburg en Brabant opgerold

Man maait het gras.

Man maait het gras.

HELMOND - De politie heeft dinsdagochtend vroeg negen mannen aangehouden op verdenking van vele tientallen diefstallen van onder meer zitgrasmaaiers, sproei-installaties en gereedschap. De negen verdachten in de leeftijd van 27 tot en met 58 jaar - de politie spreekt van een bende - werden opgepakt tijdens invallen in Sint-Anthonis, Someren, Venray, Uden, Lomm, Wanroij, Haelen en Roggel.

Man maait het gras.

Man maait het gras.

Behalve de politie deed onder meer de douane mee aan de doorzoekingen, waarbij speurhonden werden ingezet die op zoek gingen naar grote geldbedragen. Daarbij werden voor tienduizenden euro’s aan geld en goederen in beslag genomen, waaronder auto’s. Ook kon een gestolen caravan aan de eigenaar worden teruggegeven.

Oud ijzer

De gestolen goederen werden met name op het platteland in heel Nederland op grote schaal weggehaald bij mensen thuis, aldus de politie. „Vaak werd er eerst bij de mensen aangebeld en als ze dan thuis waren, werd de vraag gesteld of ze oud ijzer hadden. Was men niet thuis dan werden de spullen zonder pardon weggehaald”, aldus de teamleider van het onderzoek.

De zitmaaiers werden volgens de politie uit garages en schuren gestolen, stickers werden eraf gehaald, vervolgens werden ze schoongespoten en van nieuwe stickers voorzien. Uiteindelijk werden ze voor enkele duizenden euro’s per stuk doorverkocht.

De mannen worden naast het plegen van de diefstallen ook verdacht van het vormen van een criminele organisatie. De verdachten worden vrijdag voorgeleid.