Nieuws/Vrouw

Verhalen achter het nieuws

Als je kind ADHD, PDD NOS, dyslexie én Gilles de la Tourette heeft

Door Marjolein de Jong

Eigen foto

De 20-jarige Max heeft sinds jonge leeftijd ADHD, PDD NOS, dyslexie én Gilles de la Tourette. En alsof dat nog niet genoeg was, kreeg hij 2,5 jaar geleden een tumor in zijn borst. We spraken zijn moeder Jo-Ann: "Max heeft de dood in ogen gekeken."

Eigen foto

Jo-Ann vertelt: "Omdat Max altijd meer heeft dan andere kinderen met één of twee diagnoses, past hij in geen enkel hokje. Dat is de rode draad in zijn leven. Ik val daardoor zelf ook buiten de boot met hulpgroepen." Max wisselde op jonge leeftijd om de haverklap van school. "De leerkrachten wisten niet wat ze met hem aan moesten en plaatsten hem apart. De laatste school had een bureau in de bezemkast gezet, om maar geen last van hem te hebben. Dan mocht hij een uurtje in de klas bij de andere kinderen. Toen ik daarachter kwam, werd ik ontzettend boos."

Helaas ontdekte Max twee jaar geleden een bobbeltje op zijn borst. Het bleek een tumor. "Wij belandden in het ziekenhuis en zijn lange tijd niet meer thuisgekomen. Het was zo onwerkelijk. Ik dacht: 'Hoe kunnen we na zoveel pech, dit ook nog dit op ons bordje krijgen?' Ook Max zei: 'Jeetje mama, wat heb ik veel hè?'"Lees het hele interview op VROUW: 'Ik wil niet klagen, maar ik ben vaak doodop.'