Nieuws/Binnenland
1367683
Binnenland

Storing Chemelot onder controle

GELEEN - De storing in het centrale stoomsysteem van industrieterrein Chemelot in Geleen is onder controle. Daarom is er een einde gemaakt aan het gecontroleerd uitschakelen van de fabrieken.

Volgens Chemelot waren inmiddels 45 van de zestig fabrieken stilgelegd nadat de centrale stoomvoorziening dinsdagavond door onbekende oorzaak uitviel. In de loop van woensdag worden alle stilgelegde fabrieken weer gefaseerd opgestart. Daarvoor wordt de capaciteit van de stoomproductie weer opgevoerd, aldus de woordvoerder.

Op Chemelot staan vooral chemische fabrieken, waaronder die van de Saoedische petrochemiereus Sabic. De naftakrakers van Sabic waren nog niet uitgeschakeld, maar draaiden wel een tandje lager, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Over de schade wil Chemelot geen mededelingen doen. ,,Daar zijn we nu niet mee bezig'', zei de woordvoerder van Chemelot. Wel zei hij dat niet eerder zoveel fabrieken op het industrieterrein zijn stilgelegd.

’Geen gevaar’

De oorzaak van de uitval van het centrale systeem is nog niet bekend. Niemand raakte gewond.

De omgeving heeft geen enkel gevaar gelopen, aldus de woordvoerder. Wel kan de omgeving last hebben van geluids- en lichtoverlast als gevolg van het fakkelen en gekleurde rookpluimen. Bij het fakkelen worden onverwerkte gassen verbrand om te voorkomen dat ze in het milieu terechtkomen.