Nieuws/Nieuws

‘Geen recht op berekening boeterente’

Door Redactie DFT

ANP XTRA

Een bank hoeft de precieze berekening van de boeterente bij het openbreken van een hypotheek niet te delen met een klant. Dat de berekening controleerbaar is, is voldoende.

ANP XTRA

Dat oordeelt klachteninstituut voor financiële dienstverlening Kifid in een zaak waarbij een woningeigenaar een specificatie eiste van de berekening van de boeterente door Rabobank. Kifid gaf nul op rekest aangezien Rabobank voldoet aan de leidraad van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) door de boeteberekening controleerbaar te maken.

Lees ook: Oversluitboete nog steeds te hoog

Looptijd

Klanten krijgen te maken met een boeterente als zij hun hypotheek voor het einde van looptijd willen openbreken. De bank berekent dan hoeveel rente-inkomsten ze misloopt. Een hypotheek openbreken kan aantrekkelijk zijn omdat je dan kunt profiteren van een lagere rentestand die geldt voor de nieuwe hypotheek.

Rente-inkomsten

Volgens de klant was het bedrag aan rente-inkomsten dat Rabobank zei mis te lopen, te hoog. In 2017 sloot de klant een hypotheek bij de bank voor €390.000, tegen een rentetarief van 5,3% en een looptijd van 20 jaar. Vorig jaar juni wilde hij het contract openbreken, waarop de bank met een boeterente ofwel vergoedingsrente van €71000 op de proppen kwam. Daarbij gaf Rabobank aan dat het niet om een definitief bedrag ging.

Lees ook: Boetrente aan banden

Europese regels

De definitieve vergoedingsrente die Rabobank in juli naar de klant stuurt, bedroeg bijna €80.0000. De klant meende dat hier €35000 vanaf moest, onder meer omdat de bank meer in rekening zou brengen dan de daadwerkelijke schade. Sinds juli 2016 zijn nieuwe Europese regels van kracht waarbij de boeterente niet hoger mag zijn dan het financiële nadeel dat de geldverstrekker ondervindt.

Portefeuille

Het financiële nadeel mag echter berekend worden op portefeuilleniveau en hoeft niet per se per klant te worden berekend. Net als de meeste geldverstrekkers was de boeteberekening van Rabobank op portefeuilleniveau. Kifid constateerde dat het voor de bank dan ook niet mogelijk was een gedetailleerde specificatie van de berekening aan de klant te geven.

Lees ook: Zo kunnen de hypotheeklasten omlaag