Nieuws/Binnenland
1367817
Binnenland

Becky een van de jongste patiënten ooit

Skilerares op 32ste dement: ’Er is bijna niets meer van haar over’

Londen - Ski-instructrice Becky Barletta is pas 32, maar heeft een ernstige vorm van dementie. Becky kreeg slechts tien maanden nadat ze in het huwelijksbootje stapte de eerste symptomen van de verwoestende ziekte. Ze heeft zo’ agressieve en zeldzame vorm van dementie, dat ze over tien jaar vermoedelijk niet meer zal leven.

De Britse lijdt aan frontotemporale dementie, waarbij het voorste gedeelte van de hersenen wordt aangetast. Hierdoor treden geleidelijk karakterveranderingen op en krijgen patiënten moeite met het plannen van complexe bezigheden. De ziekte presenteert zich meestal vóór het 65e levensjaar, staat te lezen op de website van de Hersenstichting.

Becky is slechts 32 jaar. Ze is daarmee naar verluidt een van de jongste dementie-patiënten ooit. Haar toestand is de afgelopen maanden in rap tempo verslechterd. Haar zusje Sophie vertelt aan Britse media dat er weinig van de oude Becky over is. „Ze herhaalt continu dezelfde verhalen en zegt ongepaste dingen.”

Niet alleen Becky, maar ook haar familie heeft ernstig te lijden onder de ziekte. „Ik vind het erg moeilijk. Als we samen op straat lopen, vraagt ze aan mensen om een raar geluid te maken. Ik schaam me niet voor haar, maar ik vind het hartverscheurend om te zien”, zegt Sophie.

Ondanks haar ziekte heeft de Britse haar liefde voor wandelen en televisiekijken behouden. Volgende maand organiseert haar familie een wandeling om geld in te zamelen voor de Britse stichting voor Alzheimer-patiënten.