Nieuws/Buitenland
1367941547
Buitenland

Reddingspoging voor 180 gestrande walvissen bij Tasmanië

SYDNEY - Hulpverleners hebben ongeveer 25 grienden gered voor de kust van het Australische eiland Tasmanië. Daar kwamen zo'n 270 van de grote, walvisachtige dieren vast te zitten bij een zandbank. De autoriteiten schatten dat al een derde van de grienden is overleden, bericht omroep ABC.

Tientallen medewerkers van een Tasmaanse overheidsdienst, politiemensen en vrijwilligers proberen de dieren uit hun benarde positie te bevrijden. Ze richten zich eerst op het redden van de dieren met de beste overlevingskansen. De hele operatie kan volgens een betrokken expert uiteindelijk dagen in beslag nemen.

Het is nog onduidelijk hoe de dieren precies zijn gestrand in ondiep water. Ze waren mogelijk op zoek naar eten bij de kust.

De aangespoelde walvissen zijn grienden, een dolfijnensoort die tot 7 meter lang kan worden en tot maar liefst 3000 kilo kan wegen. Om ze terug naar zee te krijgen is arbeidsintensief werk. Dat kan door ze te duwen of door zeildoeken en pontons te gebruiken om ze naar dieper water te krijgen. Het reddingsteam moet proberen de walvissen recht te houden zodat ze niet gedesoriënteerd raken.

Zo’n 40 wetenschappers, 20 politieagenten en lokale vissers en vrijwilligers waren betrokken bij de reddingsactie, volgens experts de lastigste die ze ooit hadden meegemaakt. Het natte, koude weer was ideaal voor de grienden maar met de onstuimige zee en de afgelegen locatie een uitdaging voor het reddingsteam.