Nieuws/Buitenland
1368011
Buitenland

Nieuwe tip in zaak Bende van Nijvel

BRUSSEL - Wederom is een aanwijzing opgedoken dat de Belgische rijkswacht een rol speelde bij de bloedige aanslagen van de Bende van Nijvel in de jaren tachtig. Volgens een ex-rijkswachter mochten hij en zijn collega’s na de overvallen op twee supermarkten in 1985 niet in de achtervolging gaan met hun snelle politievoertuigen.

„We moesten ons aan onze taak houden: alcoholcontroles uitvoeren in de buurt”, schrijft hij volgens Het Nieuwsblad in een brief aan Stef Vermassen, de advocaat van enkele slachtoffers. De raadsman gaat de brief van de oud-rijkswachter doorsturen aan de onderzoeksrechter.

Onlangs verklaarde een andere oud-rijkswachter dat hij van hogerhand het bevel had gekregen om op 9 november 1985 de bewaking van een supermarkt in Aalst een halfuur voor sluitingstijd terug te trekken. Kort na het vertrek overviel de bende de supermarkt. Er vielen acht doden.

De overvallen van de Bende van Nijvel eisten 28 levens. De daders zijn nooit gevonden. Christiaan B., ook een oud-rijkswachter, heeft op zijn sterfbed opgebiecht dat hij het bendelid ’de reus’ was, zo werd vorige maand bekend. ’De reus’ zou de in militaire stijl uitgevoerde overvallen hebben geleid.