Nieuws/Buitenland
1368222
Buitenland

Rode Kruis opent gironummer voor Jemen

SANAA - Het Rode Kruis gaat zijn hulpoperatie in het door een oorlog verscheurde Jemen intensiveren. Ook is woensdag giro 7244 geopend. Voor de hulp in het land is 104 miljoen euro nodig. Er is een enorm watertekort waardoor zelfs medische posten moeten sluiten. De hulporganisatie gaat onder meer voor een maand brandstof regelen voor de waterschappen in Hodeida en Taiz, zodat de waterpompen het weer doen.

Jemen is al ruim twee jaar het toneel van geweld en inmiddels is er volgens het Rode Kruis gebrek aan alles. Bijna tien miljoen mensen hebben dringend hulp nodig, vooral schoon drinkwater, medische zorg en voedsel. Dit voorjaar brak er ook nog eens een grote cholera-epidemie uit, waarbij meer dan 900.000 mensen besmet zijn geraakt. Ook is inmiddels hier en daar difterie vastgesteld. Daar zijn al twintig mensen aan overleden.

Saoedi-Arabië sloot 6 november alle grensovergangen met buurland Jemen: hulpgoederen en hulpverleners konden er daardoor niet in. Inmiddels zijn de eerste hulpvluchten weer geland. De afgelopen dagen kwamen in Sanaa de eerste vluchten aan met hulpgoederen en hulpverleners van onder andere de VN en het Rode Kruis.