Nieuws/Buitenland
1368312
Buitenland

Wetenschappers: verbod op glitters

WELLINGTON - Iedereen weet het: glitters krijg je na feestjes of partijen nog nauwelijks van je lijf of kleren af. Wetenschappers willen af van de plakkerige versiering. Sterker nog, er moet een wereldwijd verbod op komen vanwege de ecologische gevaren.

Milieuwetenschappers vinden dat de kans op vervuiling, vooral in de oceanen, te groot is om te negeren en dat daarom de kleine plastic deeltjes verboden moeten worden.

„Alle glitters moeten verbannen worden, omdat het microplastic is”, aldus Dr. Trisia Farrelly van de Massey University in Nieuw-Zeeland tegen Valley News. Microplastic wordt omschreven als ’plastic’ dat kleiner is dan vijf millimeter.

Douchegel

Omdat de glitters zo klein zijn, worden ze aantrekkelijk voor verscheidene dieren om op te eten. Volgens een studie van professor Richard Thompson werd er bij eenderde van de gevangen vissen in Groot-Brittannië plastic aangetroffen.

„Ik was bezorgd toen mijn dochter met een douchegel met deeltjes glitters erin thuiskwam. Dat spul spoelt door het putje en vervuilt dan in potentie ook het milieu”, aldus Thompson.