Nieuws/Binnenland
1368331
Binnenland

Tribunaal kan niets zinnigs zeggen na dramatische actie bij zitting

Oorlogsmisdadiger dood na inslikken gif

Slobodan Praljak (rechts) neemt gif in.

Slobodan Praljak (rechts) neemt gif in.

DEN HAAG - UPDATE 18.08 uur - De Kroaat Slobodan Praljak is woensdag overleden nadat hij tijdens een zitting van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag gif innam. Het Tribunaal heeft de dood van Praljak bevestigd.

Slobodan Praljak (rechts) neemt gif in.

Slobodan Praljak (rechts) neemt gif in.

Het Tribunaal kon nog geen antwoord geven op de vraag hoe Praljak aan het middel kwam dat hij voor de ogen van de rechter opdronk. Praljak nam het middel in nadat hij in hoger beroep was veroordeeld tot twintig jaar cel.

De Nederlandse autoriteiten, het OM in Den Haag, onderzoeken de dood van Praljak. In eerste instantie focust het onderzoek zich op hulp bij zelfdoding en overtreding van de Geneesmiddelenwet, aldus het OM, dat verder geen mededelingen wil doen.

De premier van Kroatië condoleerde eerder al de familie van Praljak. „Uit naam van de regering en mezelf wil ik mijn medeleven betuigen aan de familie van generaal Praljak”, laat minister-president Andrej Plenković weten. De Nederlandse autoriteiten stellen een onderzoek in naar zijn dood, laat een zegsman van het Joegoslavië Tribunaal woensdag aan het eind van de middag weten.

Flaters

Het Tribunaal wil nog niets zinnigs zeggen over hoe één van de grootste flaters uit de historie van de internationale rechtsspraak kon gebeuren. In een officiële verklaring kon woordvoerder Nenad Golcevski van het Tribunaal geen antwoord geven op de vraag hoe het kon gebeuren dat de Praljak zich midden in de zittingszaal kon vergiftigen.

’Niet speculeren’

Zegsman Golcevski benadrukte dat het onafhankelijk onderzoek naar de zelfdoding in handen is van de Nederlandse autoriteiten en wilde niet speculeren over wie het dodelijke drankje aan Praljak verstrekte en hoe het in de zwaarbeveiligde zittingszaal terecht kon komen. Hij beperkte zich tot het bevestigen van de dood van de Kroatische ex-legerleider, die volgens hem pas in het ziekenhuis is overleden.

Het VN-tribunaal was de eerste uren na het incident behoorlijk van de leg en weigerde de eerste uren elk commentaar. Pas kort voor het avonduur legde zegsman Golcevski een korte verklaring af in het zwaarbeveiligde Tribunaalgebouw aan het Haagse Churchillplein. Die kenmerkte zich vooral door nietszeggende opsomming van de feiten die een ieder al live had waargenomen. De zegsman beloofde de voornamelijk van de Balkan afkomstige media wellicht morgen met een nadere verklaring te komen.

Slobodan Praljak (rechts) op archiefbeeld.

Slobodan Praljak (rechts) op archiefbeeld.

Het VN-hof zou woensdag definitief uitspraak doen tegen een handvol verdachten: Jadranko Prlic, Bruno Stojic, Slobodan Praljak, Milivoj Petkovic en Valentin Coric, voormalige politieke en militaire kopstukken van Herceg-Bosna, een ministaatje ten tijde van de burgeroorlog in Bosnië. Ze staan terecht wegens oorlogsmisdaden.

De 72-jarige Praljak was woensdag net veroordeeld tot twintig jaar cel toen hij een glaasje tevoorschijn haalde en eruit dronk. Hij schreeuwde daarbij dat hij geen oorlogscrimineel is.

Dramatische gebeurtenis

De advocaat van Prajak heeft aan de BBC bevestigd dat er inderdaad gif in het glas zat. Daarna werd Praljak behandeld door ambulancepersoneel, zo meldde persbureau Reuters, en even later meldde de Kroatische staatsomroep dat Praljak is overleden. De dramatische gebeurtenis vond plaats rond de laatste uitspraak van het Joegoslavië-Tribunaal, dat in de huidige vorm ophoudt te bestaan. De rechter schorste de zitting en hulpdiensten werden opgeroepen. Praljak overleed naar verluidt in een ziekenhuis in Den Haag.

Brada

Praljak, bijnaam ’Brada’, was een vooraanstaand politicus en generaal. Volgens het Tribunaal was hij lange tijd de absolute leider van het de gewapende strijdkrachten in Herceg-Bosna.

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag hervatte de zitting woensdagmiddag tijdelijk in een andere zaal. In de ochtend werd de bijeenkomst geschorst nadat Praljak tot zijn daad overging. De zitting werd in een andere zaal voortgezet omdat zaal 1 is afgesloten door de Nederlandse autoriteiten in verband met het onderzoek. „It is now a crime scene”, verklaarde de rechter.