Nieuws/Binnenland
1368605687
Binnenland

OM bekijkt aangifte tegen Radio 10 om coronalied

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie gaat de tekst van een carnavalslied over het nieuwe coronavirus beoordelen. Dit nadat bij de politie aangifte is gedaan van discriminatie tegen een radio-dj en tegen Radio 10, dat het lied uitzond. De politie kreeg inmiddels „vele honderden meldingen” binnen.

Als de tekst inderdaad discriminerend wordt bevonden, kan er een strafrechtelijk onderzoek volgen. Ook bij het Meldpunt Discriminatie zijn veel klachten over het lied binnengekomen. Justitie zegt dat het niet meer nodig is nog aangifte te doen.

Het satirisch bedoelde lied dat dj Lex Gaarthuis vorige week lanceerde, viel erg slecht bij tientallen organisaties van Chinese Nederlanders die aangifte deden van groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie.

Ontmoeting Chinese officials

Gaarthuis heeft na de ontstane commotie gesproken met vertegenwoordigers van de Chinese gemeenschap, maar daar wilde Radio 10 niets over kwijt.

Het radiostation zegt de uitkomst van de beoordeling door het Openbaar Ministerie af te wachten. „Radio 10 en Lex hebben meerdere malen in het openbaar hun welgemeende excuses aangeboden voor de sketch.” Gaarthuis heeft na de ontstane commotie gesproken met vertegenwoordigers van de Chinese gemeenschap, maar daar wilde Radio 10 niets over kwijt, behalve dat dat „constructieve” gesprek nog steeds loopt.