Nieuws/Buitenland
1368689
Buitenland

Extreemrechtse Britse politica slingert nepnieuws de wereld in, Trump hapt

Donald Trump de mist in met retweet Dumpert-filmpje

Washington - De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag flink geblunderd door een maanden oud filmpje van de Nederlandse videosite Dumpert de wereld in te slingeren.

Hij retweette Jayda Fransen, de leidster van de extreemrechtse politieke partij Britain First. Die schrijft bij de beelden: „Moslimmigrant slaat Nederlandse jongen op krukken in elkaar.” Bij de originele Dumpert video van mei 2017 is die boodschap echter helemaal niet te vinden. Er staat: ’Boosmakertje du jour. Krukkenknul krijgt laffe klappen.’

GeenStijl, dat het filmpje eerder dit jaar publiceerde op zijn videoplatform Dumpert, zegt dat de de beschrijving die Fransen bij de video plaatste, inderdaad onzin is. GeenStijl meldde dat de dader „geen moslim, laat staan een migrant” is, maar „gewoon een Nederlander.”

Naar aanleiding van de beelden hield de politie in mei een zestienjarige jongen uit de gemeente Edam-Volendam aan voor mishandeling. Een leeftijdsgenoot uit Monnickendam werd ook opgepakt voor betrokkenheid.

Trump, die bekend staat om zijn strijd tegen nepnieuws, deelde woensdag overigens meer berichten met video’s van gewelddadigheden die Jayda Fransen toeschreef aan moslims.