Nieuws/Binnenland
1368781293
Binnenland

Miljoenenschade door vernielde stroomkabel tussen wal en Ameland

DUIVEN - Een nog in aanleg zijnde, 9 kilometer lange stroomkabel die loopt van het vasteland naar het waddeneiland Ameland is door onbekenden vernield. De schade is zo groot dat de kabel over een lengte van 3 kilometer vervangen moet worden, meldt netbeheerder Liander. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is er sprake van sabotage. Hij schat de schade tussen de 2 en 3 miljoen euro.

Waar de kabel, die tussen het Friese Holwerd en Ameland getrokken is, is vernield, wil de netbeheerder niet zeggen in belang van het onderzoek. De sabotage vond eind september van dit jaar plaats, maar is pas woensdag bekendgemaakt na berichtgeving door Omrop Fryslân.

Liander heeft aangifte gedaan. Er zijn nog geen verdachten aangehouden. De woordvoerder van de netbeheerder wil niet speculeren over een motief.

Volgens Liander komt de stroomvoorziening op Ameland niet in gevaar. De kabel, die dubbel wordt aangelegd, is bedoeld voor voor toekomstig gebruik. De aanleg had eigenlijk eind dit jaar klaar moeten zijn, maar het project loopt nu volgens een woordvoerder maanden vertraging op.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop