Nieuws/Binnenland

Zes arrestaties in uitzendbranche

Miljoenenfraude met Letse ’stagiairs’

Door Bart Mos

Hollandse Hoogte

Eindhoven - UPDATE - De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft dinsdag op vliegveld Eindhoven twee mannen gearresteerd die verdacht worden van een omvangrijke belastingfraude met Letse uitzendkrachten.

Hollandse Hoogte

Dit meldt het Functioneel Parket, onderdeel van het OM dat zich bezighoudt met de bestrijding van grootschalige fraude.

Tegelijkertijd werden in Letland nog vier andere verdachten gearresteerd en werden diverse huizen en bedrijven in Groningen en Drenthe doorzocht. Het gaat in totaal om drie Nederlandse en drie Letse verdachten. Het betrokken uitzendbureau is onderdeel van de Bikkel Groep uit Hoogeveen, eveneens verdachte is in het onderzoek. Volgens RTVDrenthe heeft de FIOD dinsdag ook een inval gedaan bij Bikkel.

Gerrit Kolhoff, de bestuurder van Bikkel Groep, was dinsdagmiddag onbereikbaar voor commentaar. “Hij zit waarschijnlijk in Letland”, aldus een collega. Op de vraag of Kolhoff mogelijk zelf ook gearresteerd is, kon niemand bij Bikkel antwoord geven. “Wij weten ook van niks. Ik ga nu dit telefoongesprek beëindigen”.

Bij de actie werd beslag gelegd op twee woningen, een jeep, een BMW, een LandRover en 31 bankrekeningen in Nederland en Letland.

Truc

De fraude werd gepleegd via zo’n vierhonderd Letse uitzendkrachten, die in Nederland werkzaam zijn in de land- en tuinbouw, in de sloop en asbestsanering. De fiscus werd omzeild door middel van een administratieve truc, waarbij de betalingen aan de uitzendkrachten werden vermomd als ’stagevergoedingen’, die onbelast zijn.

Op deze manier werd de Nederlandse Belastingdienst voor ruim een miljoen euro opgelicht. Van deze illegale winsten zouden verdachten in Letland inmiddels op grote schaal vastgoed hebben aangeschaft.

Oneerlijke concurrentie

De actie van de FIOD past in de huidige aanpak van malafide uitzendbureaus door het OM en de Belastingdienst. Malafide uitzendbureaus kenmerken zich door moedwillige en systematische overtreding van wet- en regelgeving. Inlenende bedrijven kunnen door de inzet van malafide uitzenders goedkoper produceren en zij concurreren zo op oneerlijke wijze.

Praktijken als deze brengen de samenleving financiële schade toe, leiden tot uitbuiting van afhankelijke werknemers en beperken de kansen van Nederlandse werkzoekenden op een baan.

Lees meer over