Nieuws/Binnenland
1368873
Binnenland

Jenny Douwes biedt actievoerder koffie aan

DOKKUM - Demonstranten die tegen Zwarte Piet zijn gaan zaterdag alsnog demonstreren in Dokkum, nadat een protest tijdens de Sinterklaasintocht onmogelijk werd gemaakt door blokkades op de snelweg. Jenny Douwes, inmiddels het gezicht van het Friese protest, wordt belaagd op Twitter, maar is niet onder de indruk. „Als hij naar mijn huis komt, krijgt hij een kop koffie”, vertelt ze over een belager.

Anti-Pietdemonstranten werden zaterdag 18 november tegengehouden op de snelweg toen ze op weg waren naar Dokkum, om te protesteren tegen Zwarte Piet. Friezen hielden ze tegen. De samenkomst op zaterdag geldt als herkansing. „In een democratie ben je het niet altijd met elkaar eens, maar burgers monddood maken omdat hun stem jouw niet aanstaat riekt naar dictatuur”, schrijft de organisatie op Facebook.

Op sociale media wordt Jenny Douwes, bekend als Jenny d’Arc na de interviews die ze gaf aan De Telegraaf, door actievoerders verteld dat ze vooral niet moet deelnemen aan een tegendemonstratie. „Dan sta ik voor haar deur, zodat ze niet naar buiten kan”, schrijft ene Mihai Martoiu Ticu op Twitter.

Douwes doet er luchtig over. „Hij krijgt een kop koffie. Deze meneer zit me al langer zwart te maken met nepcitaten. Ik neem het niet zo serieus en voel het niet als bedreiging. Ik ben sowieso niet van plan ernaar toe te gaan. Ze mogen demonstreren, dat is hun goed recht.”

Volgens de Friezin staan er sowieso geen tegendemonstraties op de planning. „Daar heb ik niets over gehoord. Ook de blokkeerders op de snelweg zeggen nu: prima.”

’Wil best nadenken over Zwarte Piet’

Dat Douwes inmiddels het boegbeeld van de Friese ’opstand’ is geworden, had ze ook niet voorzien. „Ik wordt in het pro-Pietkamp gezet, maar daar zit ik absoluut niet in. Ik wil best nadenken over de vorm van Zwarte Piet. Als daar verandering in moet komen, ook prima. Maar de discussie moet in het redelijkheid gevoerd kunnen worden, en dat kan blijkbaar niet meer. De spanning liep deze maand zo hoog op, dat we die mensen niet onder politiebegeleiding tussen onze kinderen wilde hebben. Dat is het sentiment: je mag overal en altijd demonstreren, maar niet tussen onze kinderen. Laat ze het zaterdag maar doen.”