Nieuws/Binnenland
1368932
Binnenland

’Gevangenisstraf een brug te ver’

Eis: werkstraf voor veroorzaker dodelijke aanvaring

ROTTERDAM - Tegen de Duitse schipper die in oktober 2013 een dodelijke aanvaring veroorzaakte op de Nieuwe Maas bij Ridderkerk is vanochtend een werkstraf van 180 uur geëist.

Het is volgens het Openbaar Ministerie aan de schuld van Oliver K. te wijten dat plezierjacht ’Bolero’ zonk. De schipper van binnenvaartschip ’Werner Reich’ botste achterop de Bolero en voer er helemaal overheen. Bij de aanvaring kwamen twee opvarenden, het Zwitsers stel Markus en Rita, om het leven. Hun dochter overleefde het tragische ongeval.

De officier van justitie vond gevangenisstraf ’gezien het tijdsverloop’ een brug te ver. Het OM eiste bovendien een geldboete van 2100 euro.

K. verklaarde dat hij twee plezierjachtjes voor hem wel had gezien en dat hij tussen de twee boten door wilde varen, omdat hij dacht dat de Bolero verder naar bakboord (links) ging om de Lek op te varen.

De bijna 110 meter lange ’Werner Reich’ had een snelheid van omgerekend ruim 14 kilometer per uur. Twee keer sneller dan de kleine boten.

In de rechtbank Rotterdam gaat zo de zaak tegen schipper Oliver K verder, verdacht van dood door schuld na een fatale aanvaring #binnenvaart— Sophie Kluivers (@SophieKluivers) 31 oktober 2017