Nieuws/Binnenland
1369080
Binnenland

OM gaat transparanter zijn over euthanasiezaken

Den Haag - Het Openbaar Ministerie wil (OM) een grotere rol gaan spelen in de discussie over fouten bij euthanasie door artsen.

„Het lijkt wel of het strafproces melaats is”, zegt OM-topman Rinus Otte over de tot nu toe terughoudende houding van justitie. „Maar de enige die richting kan geven, is de rechter”, vindt hij.

Otte deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer met experts op het terrein van euthanasie. Volgens de jurist bestaat het beeld dat het Openbaar Ministerie artsen, die onzorgvuldig zijn geweest met euthanasie, amper aanpakt.

Otte belooft een omschakeling die binnenkort zichtbaar worden. Zo gaat het OM voortaan zelf naar buiten brengen waarom er in euthanasiezaken wel of niet tot vervolging wordt overgaan.

Tot vorig jaar werden dergelijke zaken alleen kort vermeld in het jaarverslag van de commissie die euthanasieverzoeken toetst. „We zullen ons meer en zichtbaarder focussen op de rechtsbescherming van mensen met een wens tot euthanasie.”

Euthanasie is in Nederland aan strenge regels gebonden. Alleen mensen die uitzichtloos en ondraaglijk lijden komen ervoor in aanmerking. Professionals moeten bovendien nagaan of de doodswens duurzaam is en dat er geen sprake is van beïnvloeding door anderen.

Het OM liet eind september weten een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar een mogelijk strafbare euthanasie. De verdachte in de zaak pleegde in het voorjaar van 2016 euthanasie op een 74-jarige zwaar dementerende en wilsonbekwame vrouw.