Nieuws/Binnenland
1369139
Binnenland

De Librije weer nummer 1 in Lekker500

ZWOLLE - Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer voert de ranglijst van de Lekker500 2018 aan. Het Zwolse restaurant wisselt opnieuw van plaats met Inter Scaldes in Kruiningen, dat vorig jaar het hoogst scoorde in de inmiddels veertig jaar bestaande restaurantgids van Nederland.

Ciel Bleu in Amsterdam is op derde plaats geëindigd, ten koste van Restaurant De Leest in Vaassen. François Geurds van FG Restaurant in Rotterdam is beland op de vijfde plek, Sidney Schutte van Librije’s Zusje in Amsterdam en Jan Sobecki van Tribeca in het Brabantse Heeze eindigde op de zesde en zevende plek. Joelia uit Rotterdam staat op acht, De Lindenhof in Nuenen met de Surinaams-Franse keuken heeft de negende plaats. Het Maastrichtse Beluga is de nummer tien.

De provincie Noord-Holland leverde Lekker dit jaar de meeste top 100-restaurants: 24, waarvan vijftien in Amsterdam. Op de voet gevolgd door Zuid-Holland en Noord-Brabant, met respectievelijk vijftien en veertien kandidaten. Vier zaken moesten de top 100 verlaten.

De overige 400 Lekker-restaurants liggen verspreid door het hele land, waarvan de meeste, opnieuw, in Amsterdam. Er zijn vier debutanten in de lijst. The White Room in Krasnapolsky in Amsterdam is hoogste nieuwe binnenkomer op 62.