Nieuws/Buitenland
1369143
Buitenland

Bulkcarrier loopt vast bij Waddeneilanden

Luchtbeeld van de vastgelopen tanker ’Glory Amsterdam’.

Luchtbeeld van de vastgelopen tanker ’Glory Amsterdam’.

HAMBURG - Voor de kust van het Duitse Waddeneiland Langeoog is zondag een grote bulkcarrier vastgelopen. De ’Glory Amsterdam’ lek op dit moment geen olie.

Luchtbeeld van de vastgelopen tanker ’Glory Amsterdam’.

Luchtbeeld van de vastgelopen tanker ’Glory Amsterdam’.

Reddingswerkers doen maandagavond tijdens vloed een nieuwe poging om het schip met een lengte van 225 meter los te trekken. De tanker heeft 1800 ton olie en 140 ton diesel aan boord. Op het schip zitten 22 bemanningsleden.

Het schip kwam in de problemen tijdens de storm Herwart, die ook op het vasteland voor veel overlast zorgde. Volgens de autoriteiten zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat het schip kan breken.

Langeoog ligt zo’n 100 kilometer ten oosten van het meest oostelijke Nederlandse Waddeneiland Schiermonnikoog.

Het blijft deze week nog hard waaien, vandaag is het windkracht 8 a 9. De storm veroorzaakte al forse schade in Duitsland en zorgde op zee voor golven tot zeven meter. Het gebied voor de kust van regio Ost-Friesland waar de ongeladen bulkcarrier dit weekend op drift raakte door de woeste zeegang en wind staat te boek als lastig.

Voor de nieuwe poging het schip maandag rond 19.30 uur bij hoog water vlot te krijgen van de zandbank zijn inmiddels onder meer vier specialisten met de helikopter aan boord afgezet, meldt de kustwacht (het ‘Havariekommando’) in het Duitse Cuxhaven.

De zeesleper ‘Nordic’ is sinds zondag bij het onder Panamese vlag varende schip in de Duitse Bocht. Bij de pogingen het vrachtschip los te krijgen braken al meermalen de trossen door alle kracht die erop stond. Ook het Duitse schip Hellum is erbij nabij Langeoog. Dat kan onder meer olie ruimen.

Mocht er olie lekken uit de Glory Amsterdam, zal dat in eerste instantie naar het oosten stromen vanwege de dominante stroomrichting. De olie aan boord is overigens geen lading, maar is bedoeld als eigen brandstof. Duitse media melden dat het schip voorzien is van een dubbele bodem.