Nieuws/Buitenland
1369149
Buitenland

Clash aanhangers PKK en Turkse buurtbewoners

Metalen staven, straatstenen en brandbommen in Antwerpse ’vechtstraat’

ANTWERPEN - UPDATE 11.47 uur - De Antwerpse politie heeft zondagavond na de rellen in de Brederodewijk een arsenaal aan stokken en staven in beslag genomen. De Civiele Bescherming heeft ondertussen geholpen om een beschadigde gebouwen te herstellen, meldt Het Nieuwsblad.

De politie in Antwerpen rukte zondag massaal uit voor schermutselingen in een straat waar vrijdag ook al een massale vechtpartij was. De Antwerpse burgemeester Bart de Wever kondigde een plaatselijk samenscholingsverbod af. Het verbod duurt minstens een week. Volgens Belgische media gingen ongeveer honderd mensen elkaar te lijf, net als vrijdag. Toen was sprake van aanhangers van de Koerdische beweging PKK en Turkse buurtbewoners die elkaar bevochten. Zondag raakten de twee groepen opnieuw slaags.

Volgens de politie hadden zondag ongeveer honderd mensen zich verzameld voor een café aan de Brederodestraat en namen zij een dreigende houding aan. Toen de politie arriveerde werd deze aangevallen en bekogeld met tafels en stoelen.

Het geweld laaide een aantal uur later weer op, waarbij de politie opnieuw moest ingrijpen. Relschoppers gingen agenten met stokken, metalen staven, straatstenen en brandbommen te lijf. Ruim veertig mensen zijn aangehouden. Bij de schermutselingen raakten vier mensen gewond. Twee moesten er naar het ziekenhuis, onder wie een agent.

De Wever had geen goed woord over voor de relschoppers en spreekt van een 'geïmporteerd buitenlands conflict'. ,,Wij zullen daar zeer hard tegen blijven optreden, want dat gedrag staat haaks op de vrijheid van meningsuiting die wij in onze stadsgemeenschap koesteren'', aldus De Wever die binnenkort ook in gesprek gaat met de Turkse en Koerdische gemeenschappen in de Belgische havenstad.

Belçika Brederodestraat - Antwerpen'de Kürt işyerlerine faşistler tekbirlerle saldırı gerçekleştirdi. Çok sayıda polis bölgeye gitti pic.twitter.com/nNrLOAoraY— hayritunc (@hayriituncc) October 29, 2017