Nieuws/Binnenland
1369235
Binnenland

Bewoonster ggz-tehuis doodt medepatiënt

Moordverdachte belde vooraf 112

Middelburg - De verdachte van de fatale steekpartij zaterdagavond in Middelburg blijkt vooraf 112 te hebben gebeld om haar daad aan te kondigen. „We kregen een melding van de alarmcentrale dat mevrouw had gebeld dat ze deze meneer wat ging aandoen. Dat ze ging moorden”, zegt directeur Paul de Schipper van Emergis, de ggz-instelling waar de vrouwelijke verdachte en het mannelijke slachtoffer woonden.

Medewerkers van Emergis snelden naar de kamer van de man, maar het was al gebeurd. „De melding van de vrouw werd zeer serieus genomen, politie en ambulance arriveerden heel snel”, benadrukt De Schipper. Hulp mocht niet baten, de man overleed in zijn kamer.

In de beschermd wonen-locatie aan het Hof van Sint Pieter in Middelburg wonen 22 patiënten met psychiatrische problemen of met een ernstige verslaving. Ze hebben allemaal een eigen kamer en delen gemeenschappelijke ruimten. Het gaat om patiënten die opgenomen zijn geweest in een psychiatrische kliniek en voor wie zelfstandig wonen nog ’een brug te ver’ is. Ze worden daar voorbereid op een terugkeer naar de samenleving. Vierentwintig uur per dag is er een begeleider aanwezig.

De steekpartij is het tweede steekincident in korte tijd bij een beschermd wonen-locatie van de Zeeuwse ggz-instelling. Begin augustus werd in Oostburg een 39-jarige man neergestoken door een 37-jarige medebewoner. De man overleefde de steekpartij wel.

’Steeds meer spanning’

Dat incident is, zoals gebruikelijk is binnen dergelijke instellingen, intern onderzocht. De Schipper vertelt: „In Oostburg was steeds meer spanning tussen de dader en het slachtoffer van het steekincident. Het ontaardde in een ruzie, waarbij ook alcohol en drugs in het spel waren.”

Over de oorzaak van het incident van afgelopen zaterdag tasten medewerkers van de ggz-instelling volledig in het duister, zegt De Schipper. „Dit incident voelt heel anders. Er was geen aanloop, geen spanning tussen de bewoners, geen ruzie. Zaterdag was een prima dag geweest. Ook voor de twee betrokkenen.”

Voordat patiënten worden toegelaten tot een vorm van beschermd wonen worden ze gescreend op veiligheid en op profiel. Passen ze wel bij de rest van de bewoners? „Tot zaterdagavond negen uur dachten we dat dat in Middelburg goed ging”, aldus de Emergis-directeur.

Over de vraag of de psychische achtergrond van de verdachte heeft meegespeeld valt volgens De Schipper ’nu alleen maar te speculeren’. „Dat is natuurlijk onderwerp van het strafrechtelijk onderzoek.” Een woordvoerder van de politie laat weten dat het onderzoek nog in volle gang is. „Er wordt gesproken met getuigen, met medewerkers van de instelling en met de verdachte.”