Nieuws/Buitenland
1369456
Buitenland

Radeloze moeder houdt emotioneel betoog over pesten

Eerst zijn voetbal, toen de eetlust

Liam met zijn moeder.

Liam met zijn moeder.

NEW YORK - De hartverscheurende oproep van een Amerikaanse moeder over haar zoon is viraal gegaan. Het verhaal geeft een inkijkje in de gevolgen van pesten. Liam veranderde van een bezeten voetballer in een jongen die nauwelijks nog eet.

Liam met zijn moeder.

Liam met zijn moeder.

Liam (13) „zou eigenlijk moeten voetballen met vrienden op school”, schrijft zijn moeder. Zo ging het altijd. Tot hij op een dag zijn iPhone teruggaf aan zijn moeder. „Te veel drama”, zei hij. In het begin bleef hij wel voetballen. „Dat was het enige dat bleef. Hij speelde iedere dag. De bal zat altijd onder zijn arm.”

Toen hij op een dag overstuur thuiskwam, bleek dat iemand hem had geslagen. Het leek een klein incident, maar al snel stopte hij met voetballen. Daarna met eten. Drie weken lang at hij slechts één maaltijd per dag. „Wat is er?”, vroeg zijn moeder steeds. „Niets mam, ik ben oké.”

Na een korte ziekenhuisopname pakte Liam het normale leven weer op. Maar inmiddels ligt hij opnieuw in het ziekenhuis wegens ondergewicht, dankzij wéér een incident, nu op zijn verjaardag. „Al vijf weken lang kan hij geen voetbal kijken met papa, niet slapen in zijn eigen bed.”

Op een dag brak Liam. Hij huilde aan de keukentafel. Zijn moeder smeekte hem te praten. Dat gebeurde. Hij vertelde dat hij al jarenlang gepest werd. Hij was niet goed genoeg voor het voetbalteam. Ze schopten en sloegen, voor niets. Hij was raar, te dik. Zijn wenkbrauwen waren vreemd. Zijn moeder vroeg hoe vaak ze vervelende dingen zeiden. Hij keek omhoog en zei: „Iedere dag, mama.”

Inmiddels is de moeder een kruistocht begonnen tegen pestgedrag. Haar bericht op Facebook is meer dan tweeduizend keer gedeeld. Ze krijgt veel steunbetuigingen en berichten van herkenning. Meer dan duizend mensen hebben gereageerd op het verhaal.

Zelf hoopt ze vooral dat Liam weer terug naar huis komt, en gezond wordt. „We missen hem zo erg. We voelen ons schuldig omdat hij er niet is.”