Nieuws/Buitenland
1369457
Buitenland

’President Kenyatta ver voor in verkiezing’

Uhuru Kenyatta

Uhuru Kenyatta

NAIROBI - De Keniaanse president Uhuru Kenyatta stevent, nadat hooggerechtshof de uitslag van de eerste verkiezing ongeldig had verklaard, ook in de herhaling af op een overwinning. Door het ontbreken van echte oppositie, zal die naar verwachting groot zijn.

Uhuru Kenyatta

Uhuru Kenyatta

Lokale media meldden vrijdag op basis van informatie van de nationale kiescommissie dat Kenyatta steun heeft van 96 procent van de kiezers die donderdag naar de stembus zijn gegaan.

Stembureau’s dicht

Volgens de Daily Nation hebben 200 van 292 kiesdistricten de uitslag inmiddels doorgegeven. In een aantal regio’s in het westen van Kenia, waar oppositieleider Raila Odinga veel steun heeft, bleven stembureau’s donderdag dicht door ongeregeldheden. Het is de bedoeling dat ze zaterdag de deuren openen om kiezers de gelegenheid te geven alsnog te stemmen.

De tegenstanders van Kenyatta, verenigd in de coalitie NASA, riepen hun aanhangers op tot een boycot. „We adviseren de mensen niet in deze dodelijke val te trappen en weg te blijven”, aldus voorman Musalia Mudavadi. Odinga weigerde op voorhand al mee te doen aan de verkiezing omdat hij opnieuw geen enkel vertrouwen had in een eerlijk verloop.

Vier districten later naar stembus

De Keniaanse kiesraad heeft bekendgemaakt dat niet alle stembureaus in het land donderdag zijn opengegaan. Op sommige plaatsen konden de stemgerechtigden niet terecht omdat hun veiligheid niet kon worden gegarandeerd.

Wafula Chebukati, de leider van het verkiezingscomité, zei dat in de westelijke regio’s rond de steden Homa Bay, Kisumu, Migori en Siaya problemen zijn gerezen. De kiesraad liet eerst weten dat de stembusgang daar vanwege de problemen is uitgesteld tot 28 oktober, maar kwam daar later op terug.

Nieuwe verkiezingsdatum

Chebukati zei volgens Keniaanse media dat een nieuwe verkiezingsdatum voor tientallen kiesdistricten in die gebieden pas later wordt onthuld. In deze contreien is de oppositie tegen de zittende president Uhuru Kenyatta groot.

Bij schermutselingen tussen oproerpolitie en demonstranten in Kisumu kwam donderdag een jongeman om het leven, drie andere betogers raakten gewond.