Nieuws/Binnenland
1369509
Binnenland

CPB: huiseigenaren er meer op vooruit dan huurders

Den Haag - Huiseigenaren gaan er de komende jaren meer op vooruit dan huurders. Onder het kabinet Rutte III kunnen zij zich ondanks de voorgenomen woningmarktmaatregelen verheugen op een koopkrachtstijging van 1,4 procent, waar huurders blijven hangen op 0,8 procent.

Dat blijkt uit doorrekeningen van het Centraal Planbureau. Hoewel huiseigenaren te maken krijgen met de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek en de geleidelijke afschaffing van de wet Hillen, een aftrekpost voor wie zijn huis zo goed als heeft afgelost, geldt ook dat woningbezitters vaker werken en daardoor ook meer profiteren van de voordelen van de lastenverlichtingsplannen van het nieuwe kabinet. Overigens was dit verschil in koopkracht ook zonder de maatregelen van het regeerakkoord even groot geweest.

Gepensioneerden blijven wat achter

Werknemers gaan er tot 2021 volgens de berekeningen het meest op vooruit. Gepensioneerden blijven wat achter door de problemen bij de pensioenfondsen. Ook zelfstandigen kennen minder grote plussen, omdat ze door hun aftrekposten relatief al minder belasting betalen en dus ook minder profiteren van de vlaktaksplannen. Bovendien wordt onder meer de zelfstandigenaftrek teruggebracht.

Het gelijk trekken van de onderste drie schijven vindt plaats over een periode van drie jaar, vanaf 2019. De geleidelijke invoering is om ervoor te zorgen dat er niet al te grote schommelingen zijn in koopkracht gedurende die overgangsperiode.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) verwacht op basis van statistieken dat de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent alle inkomensgroepen in gelijke mate raakt. Wopke Hoekstra, minister van Financiën, zegt „heel tevreden” te zijn over de koopkrachtcijfers. „Alle groepen gaan de goede kant op.”