Nieuws/Buitenland
1369527
Buitenland

Spanje wil controle Catalonië overnemen

Mariano Rajoy

Mariano Rajoy

MADRID/BARCELONA - UPDATE 13.00 uur - De Spaanse regering wil Catalonië zelf gaan besturen om het streven naar onafhankelijkheid van de regio te blokkeren. „Bijzondere maatregelen moeten alleen worden genomen, wanneer er geen andere oplossing is”, zei de Spaanse premier Mariano Rajoy in een toespraak tot de senaat. „Naar mijn mening is er geen alternatief”, voegde hij eraan toe.

Mariano Rajoy

Mariano Rajoy

De Spaanse senaat is vrijdag bijeen om te stemmen over dwangmaatregelen tegen de naar onafhankelijkheid strevende regionale regering van Catalonië. Het gaat om het grondwettelijk artikel 155 dat de afzetting van de regering en nieuwe verkiezingen in de afvallige regio mogelijk maakt. Naar verwachting zal de senaat later vrijdag instemmen met de ongekende maatregelen.

Volgens Rajoy heeft het Catalaaans leiderschap de wet genegeerd en de democratie bespot. „We zijn geconfronteerd met een ongekende uitdaging in onze recente geschiedenis”, zei Rajoy, die een compromisloze positie heeft ingenomen tegen Catalonië.

Een stemming wordt verwacht vanaf 14.00 uur. Hierna zal Rajoy waarschijnlijk bijeenkomen met zijn kabinet om de eerste maatregelen te nemen tegen Catalonië. Dat kan het ontslag van de Catalaanse regering zijn en het overnemen van de directe controle over de politie in Catalonië.

Er is echter grote onzekerheid over hoe dit in de praktijk zal uitpakken en of de Catalanen het zullen accepteren. Sommige voorstanders van onafhankelijkheid hebben al een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid in het vooruitzicht gesteld.

Het Catalaanse parlement in Barcelona zal naar verwachting direct reageren op besluiten in de senaat in Madrid. Daarbij is het mogelijk dat de onafhankelijkheid van de economisch sterke regio in het noordoosten van Spanje wordt uitgeroepen.