Nieuws/Binnenland
1369571
Binnenland

Chaos bij democraten compleet

D66 in hoofdstad intern verscheurd

Amsterdam - De crisis bij D66 in Amsterdam is compleet. Niet één, maar drie bestuursleden hebben hun taken neergelegd. Gisterenavond kwamen verbolgen democraten bijeen. „Ik voel me als lid echt geschoffeerd!”

In het zaaltje in de Eerste Helmersstraat zou aanvankelijk alleen worden gesproken over het verkiezingsprogramma, maar als eerste punt stond de chaos binnen de grootste partij op de agenda. Leden toonden zich verontwaardigd over het feit dat het bestuur niet actief had medegedeeld dat vice-voorzitter Angelique Lombarts haar taken had neergelegd en men dat in deze krant moest lezen.

Nu blijkt dat secretaris Bas Schimmel en ook bestuurslid Luc van Beers het bestuur hebben verlaten. Voorzitter Saskia Groenewoud wilde niet vertellen wat de redenen zijn van het vertrek. Wel is de kwestie zo ernstig, dat zelfs het landelijk bestuur van D66 is ingevlogen om te kunnen helpen. Door het landelijke bestuur wordt evenwel ontkend dat er sprake is van een ‘bestuurscrisis’. Er zou wel sprake zijn van een ‘vervelende situatie’. Een boze D66’er: „Ik voel me als lid echt geschoffeerd. Je wordt overspoeld met campagnemails, maar er wordt met geen woord gerept over de vertrekkende bestuursleden.”

Daarnaast is de partij intern verscheurd door de samenstelling van de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Huidige raadsleden zijn op een onverkiesbare plek gezet en ook wethouder Abdeluheb Choho, die het in de interne lijsttrekkersstrijd opnam tegen huidig fractievoorzitter Reinier van Dantzig, zou moeten vrezen voor zijn politieke carrière. Raadsleden hebben ook bezwaar aangetekend tegen het vaststellen van de kieslijst. Inmiddels is er beroep tegen de uitspraak van de bezwarencommissie aangetekend, waardoor de lijst niet naar buiten kan en campagnes stilliggen.

Als klap op de vuurpijl werd stilgestaan bij het voornemen van D66 om een vierde wethouder te benoemen voor enkele maanden, hetgeen op veel weerstand stuit uit de raad. De voltallige oppositie, evenals coalitiepartners SP en VVD vinden het niet nodig de naar het kabinet vertrokken Kajsa Ollongren (minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier) nog voor enkele maanden te vervangen. Ook binnen D66 wordt daar kritisch naar gekeken, bleek gisteren. Desalniettemin wordt de procedure voor een nieuwe stadsbestuurder op gang gezet. In de wandelgangen gonst de naam van stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel rond als opvolger.

Raadslid Meltem Kaya zei gisterenavond echter dat het profiel dat de fractie heeft afgesproken, niet overeenkomt met de vacature. Zo zou er vanuit de fractie een voorkeur zijn voor een vrouw en zou bestuurlijke ervaring in Amsterdam niet per se nodig zijn, maar ’affiniteit’ met Amsterdam wel. Dat staat echter niet in de vacature, die al naar de leden is verstuurd en leden uit de regio lijkt uit te sluiten. Jeroen Mirck van D66 Nieuw-West somde de problemen op en vroeg: „Is het bestuur nog wel ’in control’ door deze hele situatie?” Voorzitter Groenewoud denkt van wel. „Er is een noodzaak om als bestuur weer compleet te komen, maar dat wil niet zeggen dat we niet ’in control’ zijn.”