Nieuws/Buitenland
1369627
Buitenland

Dwarse Venezolaanse gouverneur ontslagen

Nicolas Maduro

Nicolas Maduro

MARACAIBO - De net gekozen gouverneur van de staat Zulia in het westen van Venezuela is donderdag ontslagen. Dat heeft een medewerker van hem gezegd. De lokale wetgevende macht, die op de hand is van de regering in Caracas, onthief Juan Pablo Guanipa van zijn functie nadat deze had geweigerd trouw te zweren aan de grondwetgevende raad. Dat is het oppermachtige college van vazallen waarmee de socialistische regering van president Nicolás Maduro het parlement buitenspel zette.

Nicolas Maduro

Nicolas Maduro

Guanipa is een van de vijf gouverneurs in de 23 staten van Venezuela die dwarsligt. Tot ieders verbazing, niet in de laatste plaats van de opiniepeilers die het tegenovergestelde voorspelden, wonnen de kandidaten van Maduro's partij tijdens de regionale verkiezingen eerder deze maand in achttien deelstaten.

De regering eiste van de winnaars in de andere gewesten ook loyaliteit. Vier van hen capituleerden met tegenzin, wat tot onenigheid leidde binnen de coalitie van tegenstanders van Maduro, maar Guanipa niet. ,,Ik kniel nooit voor dictatuur'', zei hij. ,,Voor de regionale overheid van Zulia was dat reden een geheim spoedberaad te houden om hem te lozen'', lichtte Guanipa's woordvoerster Erika Gutierrez toe.

De oppositie in het olierijke maar straatarme Zuid-Amerikaanse land raakte verdeeld door de verkiezingsuitslag, maar kreeg donderdag met de toekenning van de Sacharov Mensenrechtenprijs 2017 een hart onder de riem gestoken door het Europees Parlement.