Nieuws/Buitenland

Man ontslagen omdat hij te hard werkt

ANP

BARCELONA - Een Spaanse man is ontslagen bij de LIDL in Barcelona omdat hij vrijwillig en onbetaald voorbereidingen heeft getroffen voor zijn werk. Hij sleept de supermarkt nu voor de rechter.

ANP

De man kwam vaak eerder naar zijn werk, en klokte niet in tijdens de extra uren. Daardoor verdiende hij geen salaris. Geen probleem, leek hem. De man vond het handig om alvast voorbereidingen te treffen, zoals rekken vullen en nieuwe prijzen plakken.

LIDL is fel tegen zijn ’voorbereidingen’, schrijft El Pais. Het bedrijf moet iedere werknemer per uur betalen. Gratis werk is illegaal. LIDL spreekt van een ’grove schending van de arbeidsvoorwaarden’ door de man, die anderen zou aansporen hetzelfde te doen. Dat laatste ontkent hij zelf.

In de ontslagbrief wordt gesteld dat de 50-jarige werknemer ook soms alleen aanwezig was, terwijl dat niet geregistreerd werd - en dat is problematisch. Bovendien blijkt uit de metingen dat hij ’zelfs een keer 87 minuten heeft overgewerkt zonder zich te registreren’.

De advocaat van de ex-werknemer is witheet. „Mijn cliënt wordt dus gestraft omdat hij te hard werkt”, aldus Juan Guerra. „Nooit eerder werd hij hiervoor op de vingers getikt.”

Bekijk meer van