Nieuws/Buitenland
1369664
Buitenland

Paus belt ruimtestation ISS

Paus Franciscus (rechts).

Paus Franciscus (rechts).

VATICAANSTAD - Paus Franciscus heeft donderdag ongeveer twintig minuten gepraat met astronauten in het internationale ruimtestation ISS. De kerkvorst en de ruimtevaarders wisselen van gedachten over religie en ruimtevaart.

Paus Franciscus (rechts).

Paus Franciscus (rechts).

De paus nam voor het videogesprek plaats achter een bureau, terwijl de astronauten voor hem verschenen op een groot televisiescherm. Het Italiaanse bemanningslid Paolo Nespoli vertaalde de uitspraken van Franciscus voor zijn collega's.

,,Goedemorgen of goedenavond, want in de ruimte weet je dat natuurlijk nooit zeker'', zei de paus. Nespoli bedankte Franciscus omdat hij de moeite had genomen ,,aan boord'' te komen.

De kerkvorst leek geraakt te zijn door het verhaal van de Amerikaan Randy Bresnik. Hij zei dat vanuit de ruimte neerkijken op de aarde misschien wel iets weg heeft van ,,het perspectief waarmee God naar zijn creatie kijkt''. Franciscus zei op zijn beurt dat de astronauten de kans hadden gekregen ,,door de ogen van God'' naar de planeet te kijken.

Het was niet de eerste keer dat astronauten een pauselijk telefoontje kregen. Paus Benedictus belde in 2011 ook al met de bemanning van het ruimtestation.