Nieuws/Buitenland
1369672
Buitenland

Russische helikopter stort in zee

OSLO - UPDATE - Een Russische helikopter met acht mensen aan boord is donderdag in de buurt van Barentszburg op Spitsbergen in zee gestort gestort. De heeft de Noorse reddingsdienst bekendgemaakt via Twitter. Hulpverleners zijn bezig met een grootscheepse zoekactie, maar hebben het ramptoestel nog niet gelokaliseerd.

„Het zicht is slecht en het sneeuwt. Er is geen wind, maar wel veel golven”, zei Tore Hongset, die de reddingsoperatie coördineert. Over de toedracht of mogelijke slachtoffers kon hij geen mededelingen doen. De piloot heeft geen noodoproep uitgezonden.

Hongset wist wel dat in de helikopter vijf bemanningsleden en drie passagiers zaten, allen met Russisch klinkende namen. De autoriteiten in Moskou bevestigden later dat de vermisten Russen zijn. Het hefschroefvliegtuig van Convers Avia Air was opgestegen bij de vroegere Russische mijnbouwplaats Pyramiden, nu een toeristische attractie. De bestemming was havenstad Barentszburg. In plaatselijke kolenmijn werken voornamelijk Russen en Oekraïners.