Nieuws/Binnenland
1369711
Binnenland

Ministers en staatssecretarissen van kabinet-Rutte III beëdigd

DEN HAAG - UPDATE 12.05 uur: De nieuwe bewindslieden van het kabinet-Rutte III zijn beëdigd op Paleis Noordeinde ten overstaan van koning Willem-Alexander. De vijftien nieuwe ministers legden als eersten de eed of belofte af, daarna volgden de acht staatssecretarissen. Daarna volgde de bordesscène. Later in de middag gaan de bewindslieden naar hun ministeries voor de overdracht.

De bordesscène werd vanwege de renovatie van paleis Huis ten Bosch verplaatst naar paleis Noordeinde. De paleistuin is gewoon open voor publiek, daardoor konden honderden mensen nu het traditionele fotomoment van dichtbij meemaken.

„Dit is echt heel bijzonder. Het nieuwe kabinet is erg jong. Ik hoop dat ze het lang volhouden”, zegt een dame in het publiek.

Het is de eerste beëdiging van een kabinet door de vorst. Rutte II werd nog door zijn moeder Beatrix gedaan. Van de 24 bewindslieden van Rutte III legt alleen premier Mark Rutte de eed of belofte niet af. Hij deed dat al op 14 oktober 2010 bij het begin van zijn eerste kabinet.

De ministers en staatssecretarissen moeten een in de wet vastgelegde eed of belofte afleggen. Het gaat daarin om trouw aan onder meer de koning en de grondwet. Ook mogen ze zich niet laten omkopen. Dan zeggen ze, als ze willen in het Fries: „Dat verklaar en beloof ik!” of „Zo waarlijk helpe mij God almachtig!”

Jacquet

De heren in het nieuwe kabinet moeten vandaag voor hun beëdiging in jacquet bij koning Willem-Alexander verschijnen. Daarna moeten de mannelijke ministers zich binnen een uur in kostuum of donker pak hijsen voor de traditionele bordesscène. Die vindt dit keer plaats bij paleis Noordeinde en niet zoals gebruikelijk op het bordes van paleis Huis ten Bosch, omdat dat momenteel in de steigers staat voor een renovatie. Bij slecht weer wordt het hele tafereel verplaatst naar de voor-vestibule.

Nieuw in protocol

De extra verkleedronde is nieuw in het protocol. Onder koningin Beatrix werden de heren verwacht in een donker pak, maar nu het staatshoofd een man is verschijnt de koning in jacquet en de kandidaat-ministers dus ook. Bij individuele beëdigingen dragen heren overigens altijd een jacquet.

De ’billentikker’ is bij het grote publiek vooral bekend van Prinsjesdag. Alle mannelijke bewindslieden dragen dan zo’n chic pak tijdens het voorlezen van de Miljoenennota in de Ridderzaal.

Motto

Het motto van het kabinet-Rutte III van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is Vertrouwen in de toekomst. De bewindslieden houden donderdag later op de middag hun eerste officiële vergadering, een zogenoemde ministerraad.

Felicitaties

EU-president Donald Tusk heeft Mark Rutte gefeliciteerd met zijn herbenoeming tot premier. De Poolse oud-premier deed dat in een brief namens de Europese Raad van regeringsleiders.

„Ik vertrouw erop dat u en uw regering een dynamische en constructieve rol blijven spelen in de Europese Unie. Dit is des te belangrijker in een tijd dat we hard werken aan de uitvoering van de leidersagenda die het werk van de Europese Raad de komende maanden en jaren richting zal geven”, schrijft Tusk.

„Ik kijk uit naar voortzetting van onze nauwe en goede samenwerking in de Europese Raad”, aldus Tusk. „Veel succes!”, besluit hij zijn brief in het Nederlands.

Onze verslaggever Alexander Bakker twitterde over de beëdiging. Zijn tweets lees je hieronder terug.

Aantal bijzonderheden vandaag: paleis Noordeinde in plaats van Huis ten Bosch en eerste bordesscène met koning Willem-Alexander #bordes— Alexander Bakker (@alexanderbakker) October 26, 2017