Nieuws/Binnenland
1369713
Binnenland

Geen andere rechters in zaak kasteelmoord

GENT - UPDATE - De drie rechters van de rechtbank in Brugge die het proces rond de zogenoemde kasteelmoord behandelen mogen dat blijven doen. Het hof van beroep in Gent heeft de wrakingsverzoeken van de advocaten van twee verdachten donderdag afgewezen.

De rechters hebben „geen blijk van vooringenomenheid of partijdigheid” getoond, aldus het hof. De verdediging heeft vijftien dagen de tijd om in cassatie te gaan en de kans dat dat gebeurt is heel groot, reageerde een van de raadslieden.

Dat kan betekenen dat de rechtszaak vertraging oploopt. Op 6 november staan de pleidooien op het programma, maar vooralsnog is onzeker of dat door kan gaan.

Wrakingsverzoek

De zaak draait om de moord op de Vlaamse kasteelbewoner Stijn Saelens in 2012. Er staan vier verdachten terecht, onder wie twee Nederlanders. De advocaat van een van hen, Franciscus ’Roy’ L. uit Tilburg, had een wrakingsverzoek ingediend omdat de rechters geen nieuwe getuigenverhoren wilden toestaan.

De andere Nederlander, Evert de C., zat eerder in een Belgische cel met een Nederlandse politie-informant, van wie de verklaringen niet in het strafdossier zijn opgenomen. De verdediging van L. had tevergeefs verzocht dat hij komt getuigen.

L. hielp zijn inmiddels overleden oom in 2012 met de huurmoord. Hoofdverdachte André G. heeft bekend opdracht te hebben gegeven aan zijn kennis Pierre S. om zijn schoonzoon Saelens om te brengen. Ook G.’s advocaat had verzocht om andere rechters.