Nieuws/Buitenland
1369893
Buitenland

Wie manipuleerde onderzoek Bende van Nijvel?

Christiaan B., alias de Reus (rechts), toen hij nog agent was.

Christiaan B., alias de Reus (rechts), toen hij nog agent was.

BRUSSEL - Steeds meer prominente Belgen stellen dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel is gemanipuleerd. De zaak lijkt een klassieke doofpotaffaire te worden. Grote vraag: wie probeert het onderzoek te frustreren?

Christiaan B., alias de Reus (rechts), toen hij nog agent was.

Christiaan B., alias de Reus (rechts), toen hij nog agent was.

Dinsdag verbaasde minister Koen Geens (Justitie) door te reppen van ’ pogingen tot beïnvloeding’. Nu komt de leider van het onderzoek, procureur-generaal Christian de Valkeneer, daar nog eens bij. “Er is sprake van mogelijke manipulatie, maar door wie? Dat weten we niet”, aldus De Valkeneer.

De uitspraken hebben te maken met de vondst van wapens in het kanaal Brussel-Charleroi in 1986. De Vlaamse onderzoeksrechter Freddy Troch liet daar op basis van getuigen dregwerkzaamheden uitvoeren, een jaar na de bloedige overval op de Delhaize-winkel in Aalst.

Veel info, geen actie

Er werd heel veel naar boven gehaald, zowel wapens als buit. Maar uit technisch onderzoek uit 2012 bleek dat de spullen maximaal 10 dagen voor de vondst op 6 november 1986 in het water zijn gegooid. De Valkeneer herhaalde dat dit feit blijft staan.

Is er dan gerotzooid met bewijs vanuit politie? De Valkeneer weet het niet. “We hebben altijd gedacht dat dat een vorm van manipulatie was”, aldus de procureur-generaal.

Nieuw bewijs

Woensdag werd naar buiten gebracht dat nieuw bewijs is aangeleverd. Ze komen uit hetzelfde kanaal, maar zijn niet vandaag gevonden. Wanneer dat gebeurd is, werd niet gespecificeerd.

Ondertussen worden complottheorieën die jarenlang de ronde deden, ineens plausibel voor veel Belgen. Zo bestaat er het idee dat extreemrechts, geholpen door rijkswachters (een soort marechaussee), door het gebruik van veel geweld de democratische orde zou willen verstoren of zelfs omverwerpen.

Overigens is er nog geen sluitend bewijs dat Christiaan B., die op zijn sterfbed twee jaar geleden toegaf ‘de Reus’ te zijn, daadwerkelijk bij de Bende van Nijvel zat. Volgens De Valkeneer zijn z’n onderzoekers al een half jaar druk bezig met het controleren van de theorie, maar is de tijd voor het trekken van conclusies nog te vroeg. De broer van de ex-rijkswachter, aan wie hij het opbiechtte, is drie keer verhoord.