Nieuws/Binnenland
1370182
Binnenland

Gemeenteraad stuurt ook excuusbrief aan Johan Remkes

Amsterdam doet aangifte na lek uit burgemeestersgesprek

Plaatsvervangend raadsvoorzitter Emre Ünver.

Plaatsvervangend raadsvoorzitter Emre Ünver.

Amsterdam - Amsterdam gaat aangifte doen vanwege het mogelijk lekken van vertrouwelijke informatie uit besprekingen met commissaris van de koning, Johan Remkes. Afgelopen dinsdag waren fractievoorzitters van alle politieke partijen op audiëntie bij Remkes over de burgemeestersbenoeming van Amsterdam. Volgens meerdere ingewijden doet plaatsvervangend raadsvoorzitter Emre Ünver van Amsterdam aangifte.

Plaatsvervangend raadsvoorzitter Emre Ünver.

Plaatsvervangend raadsvoorzitter Emre Ünver.

De fractievoorzitters vertrokken met een VIP-busje vanuit het Amsterdamse stadhuis naar het het provinciehuis in Haarlem om te spreken over een waarnemend burgemeester, nu Eberhard van der Laan is overleden. Momenteel is Kajsa Ollongren locoburgemeester, maar zij heeft aan Remkes te kennen gegeven niet beschikbaar te zijn voor een lange termijn. Ingewijden meldden dat zij niet beschikbaar was, vanwege een vertrek naar het Kabinet Rutte-III. De informatie kwam via onder andere De Telegraaf en Amsterdamse media nog diezelfde avond op straat te liggen. Remkes zou daar ernstig verbolgen over zijn. Van de gemeenteraad zal Remkes een excuusbrief ontvangen, aldus ingewijden.

Excuusbrief

Momenteel zoekt commissaris van de koning Johan Remkes een geschikte kandidaat voor het waarnemend burgemeesterschap van Amsterdam. De fractievoorzitters komen op 2 november opnieuw bijeen voor een gesprek bij Remkes in Haarlem. Plaatsvervangend raadsvoorzitter Emre Ünver wil niet reageren.