Nieuws/Buitenland
1370377687
Buitenland

Zware aardbeving Japan eist al vier levens

Een ravage in een Japanse supermarkt.

Een ravage in een Japanse supermarkt.

TOKIO - Vier mensen zijn om het leven gekomen door de zware aardbeving met een kracht van 7.4 die het noordoosten van Japan woensdagavond laat (lokale tijd) trof. Meer dan honderd mensen raakten gewond. De beving voor de kust van Fukushima bracht bij Japanners herinneringen terug aan de krachtige zeebeving die op 11 maart 2011 voor een verwoestende tsunami en kernramp zorgde.

Een ravage in een Japanse supermarkt.

Een ravage in een Japanse supermarkt.

Een woordvoerder van de regering meldt dat de doodsoorzaak van de vier omgekomen mensen nog moet worden vastgesteld. Zeker 107 anderen raakten gewond, maar het ging vooral om lichte verwondingen door vallende objecten of valpartijen.

Door de zware beving ontspoorde onder meer een Shinkansen-sneltrein, ontstonden barsten in snelwegen en werd een ravage aangericht in supermarkten doordat producten uit de schappen vielen. De autoriteiten gaven meteen een tsunamiwaarschuwing, met golven van mogelijk 1 meter. Er werden uiteindelijk afwijkende waterstanden tot 30 centimeter gemeten.

De eerste naschokken zijn al gevoeld in de regio, die vorige week stilstond bij de vernietigende beving die het land elf jaar eerder trof. Japan, dat vaker kampt met aardbevingen, kent zeer strenge bouwnormen en in eerste instantie lijkt de schade mee te vallen.

Japan ligt op de grens van verscheidene tektonische platen en wordt opgeschrikt door een vijfde van de aardbevingen wereldwijd met een magnitude van 6.0 of meer.