Nieuws/Binnenland
1370519
Binnenland

Moord op vriendin (41) en haar dochter (15)

Alex L. hangt nu levenslang boven hoofd

LEEUWARDEN - UPDATE 21.50 Een hogere straf dan dertig jaar cel leek welhaast onmogelijk. Dus besloot de door de rechtbank voor moord en verkrachting veroordeelde Alex L. in beroep te gaan. Hij wilde de opgelegde dertig jaar omlaag hebben, zodat hij eerder kon beginnen met de daarnaast door de rechtbank opgelegde tbs-maatregel.

Maar nu hangt er voor hem groter onheil boven het hoofd. Onverwacht eiste het Openbaar Ministerie dinsdag in hoger beroep bij het Leeuwarder gerechtshof levenslang. ,,L. heeft door zijn daden het recht verspeeld nog langer deel uit te maken van onze samenleving.’’

De gruwelijkheden waarvoor L. terecht staat, vonden plaats op 12 december 2015. De man, die nu 38 jaar is, kreeg vroeg in de ochtend ruzie met zijn vriendin Manon Pieters (41). Hij stond naar eigen zeggen op het punt de relatie te verbreken, maar er knapte iets bij hem. Manon werd gewurgd met een touw.

Door al het rumoer kwam Manons 15-jarige dochter Fleur beneden. Ze zag haar moeder liggen en rende gillend naar boven. Daar bond L. haar vast en verkrachtte hij haar. Terwijl hij daarna beneden een jointje rookte, bedacht hij wat hij moest doen. Zijn besluit: het doden van het meisje. Hij wurgde haar met een spanband.

Stoornissen

Over de gebeurtenissen wilde L. dinsdag niet al te veel meer zeggen. Hij heeft alles bekend, inclusief het bezit van kinderporno. Maar met de straf van dertig jaar cel en tbs is L. het niet eens. Volgens zijn advocaat Yehudi Moszkowicz pleegde hij vrijwel al zijn delicten onder invloed van stoornissen en wil L. zo snel mogelijk beginnen aan de tbs-behandeling. En met dertig jaar cel kan dat pas op zijn 58ste. Hoe lang moet de straf dan wel zijn, vroegen de rechters? ,,Op z’n minst vijf jaar minder. Ik ben niet zo veeleisend.’’

Maar of er überhaupt een tbs-behandeling komt is nu de vraag. Volgens de advocaat-generaal van het OM kon ten tijde van de rechtszaak bij de rechtbank levenslang niet worden opgelegd. ,,De Hoge raad oordeelde een week voor de zaak (destijds) dat de oplegging van levenslang in strijd was met het EVRM.’’ Inmiddels is de regering met een oplossing gekomen: een adviescollege dat na 25 jaar van de straf toetst of iemand weer vrij kan komen. Dankzij die optie kon afgelopen zomer in het liquidatieproces Passage al vier keer levenslang worden opgelegd.

Advocaat Moszkowicz vindt levenslang juist met het oog op de mogelijkheid op vervroegde vrijlating niet slim. ,,Als nu levenslang wordt opgelegd, kan het zijn dat hij straks zonder behandeling terugkeert in de maatschappij.’’ Moszkowicz wil daarom dat L.’s straf wordt teruggebracht naar tien jaar cel en dat hij daarnaast tbs krijgt opgelegd.

Uitspraak: 13 november.