Nieuws/Binnenland
1370536
Binnenland

’Extra vergelijking met MH17-aanslag’

Nederland heeft eigen Buk-raket

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

GILZE-RIJEN - Nederland heeft op verzoek van het Openbaar Ministerie een eigen Buk-raket uit Georgië gehaald van hetzelfde type als waarmee ruim drie jaar geleden MH17 uit de lucht werd geschoten. Dat gebeurde door Defensie al dit voorjaar, blijkt nu.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

„We willen zoveel mogelijk vergelijkingsmateriaal hebben in het strafrechtelijk onderzoek naar de daders van de aanslag om tijdens de rechtszaak op zeker te gaan. We hebben ook al testen gedaan met Buk’s in Finland en Oekraïne. Deze raket blijft intakt in Nederland als extra referentiekader. We gaan uiterst zorgvuldig te werk”, bevestigt het OM.

De woordvoerder kan nog niet zeggen wanneer het onderzoek is afgerond. „We zijn volop bezig met het in kaart brengen van verdachten en het verzamelen van bewijzen, maar daar kunnen we inhoudelijk geen mededelingen over doen. We komen steeds een stukje dichterbij de waarheid.”

Het blijft onduidelijk wanneer de rechtszaak, die in Nederland wordt gehouden, gaat starten. Nabestaanden van MH17 willen sneller opheldering, maar er is volgens het OM dit najaar geen afspraak gepland om hen bij te praten. „Dat is pas aan de orde als we echt iets te melden hebben dat naar buiten kan.”