Nieuws/Buitenland
1370539
Buitenland

EU unaniem tegen handelsgesprekken met Londen

LUXEMBURG - De onderhandelingen over de handelsrelaties tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk na de brexit kunnen op zijn vroegst eind dit jaar beginnen. De vaststelling van EU-onderhandelaar Michel Barnier dat bij de gesprekken over de scheidingsvoorwaarden tot nu toe onvoldoende vooruitgang is geboekt, werd dinsdag in Luxemburg unaniem overgenomen door de EU-ministers van Europese Zaken.

Over de drie belangrijkste punten - burgerrechten, de financiële vereffening en de grens tussen Noord-Ierland en Ierland heerst nog altijd onzekerheid, zei Barnier. Gesprekken over de toekomstige relatie zijn volgens hem veel effectiever als er duidelijkheid is over deze onderwerpen.

De Britse premier Theresa May en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker spraken maandag bij een dinertje af dat het tempo de komende tijd moet worden opgevoerd. „Er zijn er twee voor nodig om te versnellen”, aldus Barnier, die zei dat hij daar drie weken geleden al toe bereid was. „De klok tikt erg snel”, aldus de Fransman.

May is eind deze week op een EU-top in Brussel, en zal daar te horen krijgen dat de door haar gewenste onderhandelingen over de toekomstige relaties nog niet van start kunnen gaan. Wel gaat de EU zich hier volgens ingewijden „intern” op voorbereiden.