Nieuws
1370560
Nieuws

Nederlanders staan in de rij voor een lening

Nog snel even een lening afsluiten, voordat de rente stijgt.

Nog snel even een lening afsluiten, voordat de rente stijgt.

Rotterdam - Nederlanders durven zich weer in de schulden te steken. Dankzij een fantastisch derde kwartaal lijkt 2017 voor kredietverstrekkers zelfs een recordjaar te worden.

Nog snel even een lening afsluiten, voordat de rente stijgt.

Nog snel even een lening afsluiten, voordat de rente stijgt.

Dat zegt een woordvoerder van branchevereniging VFN in reactie op de extreem goede cijfers die Ambtenarenlening vanochtend publiceerde. De kredietverlener voor iedereen die in de (semi-)overheid werkt, had nog nooit zo veel aanvragen voor leningen als in het derde kwartaal van dit jaar.

Vanwege de zomervakantie heet het derde kwartaal (juli, augustus, september) juist ’zwak’ te zijn. Dat juist het afgelopen trimester een recordaantal aanvragen kende – 40% meer dan in het derde kwartaal van 2016 – is daarom extra bijzonder.

In de rest van kredietverstrekkersland gaat het al even hard, laat de VFN weten. Precieze cijfers over het derde kwartaal zijn er nog niet, maar „het consumentenvertrouwen neemt toe, en daarmee neemt ook het aantal aanvragen voor een lening toe”, zegt een woordvoerder van de brancheclub.

Zonder financieringen voor auto’s werd er vorig jaar voor €2,1 miljard aan kredieten verleend, nog iets minder dan de €2,3 miljard van recordjaar 2011. Het eerste en tweede kwartaal van dit jaar scoorden al beter dan het laatste kwartaal van 2016. Dat betekent dat alle seinen op groen staan voor een recordjaar.

Richard Jägers, vennoot bij de organisatie achter Ambtenarenlening, denkt dat naast het gestegen consumentenvertrouwen nog een factor meespeelt bij de ’miljoenenjacht’ op consumptief krediet: „De rente staat historisch laag. Inmiddels klinken er geluiden dat de rente weer omhoog gaat. Veel mensen willen dit voor zijn en sluiten juist nu nog een lening af.”