Nieuws/Binnenland
1370575
Binnenland

Anonieme tiplijn als pestlijn gebruikt

ROTTERDAM - Anonieme tips aan de politie zorgen voor te veel onterechte huiszoekingen en arrestaties in Rotterdam. Als het te weinig oplevert mogen agenten er niet meer mee aan de slag gaan op de huidige wijze.

Dat betoogt Nourdin el Ouali van de politieke partij NIDA. Hij heeft schriftelijke vragen ingediend bij het stadsbestuur nadat het verhaal van de 25-jarige Hakim uit Rotterdam onder zijn aandacht werd gebracht. De man werd op basis van een anonieme tip opgepakt omdat hij in het bezit zou zijn van wapens.

De leraar in opleiding werd uren vast gehouden en een volgens hem illegale huiszoeking door de politie leverde ook niets op. De ’zaak’ werd geseponeerd en de niet langer verdachte Hakim mocht zelf zijn weg naar huis vinden.

,,Los van het feit of alles klopt in dit verhaal en wat nu bekend is wil ik weten hoe vaak het voorkomt dat iemand op basis van een anonieme tip wordt gearresteerd en hoe vaak dit terecht blijkt te zijn. De afgelopen zeven jaar heb ik al meerdere gevallen meegemaakt. Al die mensen die zijn opgepakt bleken onschuldig te zijn.’’

In zijn ogen wordt de anonieme tiplijn gebruikt als ’pestlijn’. Gesprekken met advocaten hebben hem geleerd dat ze vaak worden gebruikt door criminelen die hun concurrenten ermee uit willen schakelen en dat buren het gebruiken om ruzies te beslechten.

Het raadslid vraagt daarom aan het stadsbestuur met een overzicht te komen van hoe vaak iemand is opgepakt na een anonieme tip en hoe vaak dat heeft geleid tot terechte en onterechte huiszoekingen en arrestaties.

Volg het laatste nieuws via onze Whatsapp lijn. Zet 06-13650952 in je telefoon en stuur via whatsapp het bericht met alleen de twee woorden: Nieuws Aan. Je krijgt dan een paar keer per dag het nieuws dat je moet en wilt weten.