Nieuws/Binnenland
1370603
Binnenland

Koenders: EU-agentschap geen politieke trofee

Bert Koenders

Bert Koenders

LUXEMBURG - Het binnenhalen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) moet geen ,,politieke trofee” zijn. ,,Het gaat om goed onderzoek en een goede geneesmiddelenvoorziening in de EU, niet dat elk EU-land een agentschap heeft”, aldus minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). ,,Wij hebben een goed aanbod in Amsterdam.”

Bert Koenders

Bert Koenders

Hij zei dit voorafgaand aan een vergadering met zijn Europese collega’s in Luxemburg. Daar beginnen zij de onderhandelingen over welke landen het EMA en de Europese Bankautoriteit (EBA) mogen hervestigen. Vijf Oost-Europese landen hebben nog geen enkel EU-agentschap en zij vinden dat zij aan de beurt zijn.

De twee EU-agentschappen moeten in 2019 uit Londen weg zijn omdat de Britten dan uit de EU stappen. Nederland is kandidaat voor het EMA en heeft daarbij concurrentie van achttien andere lidstaten. Voor de EBA hebben acht landen interesse, maar Nederland niet.

,,Wij verwachten een zekere eerlijkheid in de spreiding”, zei de Slowaakse staatssecretaris Ivan Korcok, die ijvert voor de verhuizing van het EMA naar Bratislava. Koenders vindt het geen argument ,,dat iedereen een plekje moet hebben, terwijl het om het doel gaat.” Hij wees erop dat het personeel van het EMA heeft aangegeven graag naar Amsterdam te verhuizen.

Voor het EMA heeft de Nederlandse regering ook Wouter Bos, oud-minister van Financiën en sinds 2013 bestuursvoorzitter van het Amsterdamse academisch ziekenhuis VU, ingezet ,,om punten te verzamelen", zoals Koenders zei, bij andere landen.

Het definitieve besluit over de nieuwe locaties wordt in november genomen.