Nieuws/Buitenland
1370660
Buitenland

Noodtoestand Florida om komst alt-right-leider

GAINESVILLE - De gouverneur van de Amerikaanse staat Florida heeft lokaal de noodtoestand uitgeroepen vanwege een bezoek van een extreemrechtse leider aan de Universiteit van Florida in Gainesville deze week. Op die manier hoopt gouverneur Rick Scott op tijd voorbereid te zijn als de bijeenkomst eventueel uitmondt in geweld.

Richard Spencer, die een blanke nationalistische groepering leidt, wil donderdag op de universiteit een toespraak houden. Hij wordt gezien als een van de grondleggers van de zogeheten alt-right-beweging. Volgens lokale media had hij gedreigd met een rechtszaak als de universiteit de bijeenkomst zou verbieden. De school riep de studenten op om zijn ,,boodschap van haat" in ieder geval te negeren.

In augustus liep een betoging van extreemrechts uit de hand in Charlottesville. Rechtsextremisten raakten slaags met tegendemonstranten en een 20-jarige nazi-sympathisant reed met zijn auto moedwillig een menigte in. Een 32-jarige vrouw kwam daarbij om het leven.

Volg het laatste nieuws via onze Whatsapp lijn. Zet 06-13650952 in je telefoon en stuur via whatsapp het bericht met alleen de twee woorden: Nieuws Aan. Je krijgt dan een paar keer per dag het nieuws dat je moet en wilt weten.