Nieuws/Buitenland
1370674
Buitenland

PORTRET

Slobodan Praljak, een intellectuele moordenaar

AMSTERDAM - Slobodan Praljak, de Bosnische Kroaat die woensdag bij het aanhoren van zijn veroordeling in hoger beroep een flesje met gif leegdronk, was ten tijde van de oorlog in Bosnië een generaal in het Kroatische leger.

De inmiddels 72-jarige politicus, schrijver en filmregisseur werd tot 20 jaar veroordeeld door het Joegoslavië-Tribunaal vanwege oorlogsmisdaden wat vandaag in hoger beroep werd bevestigd. Praljak, van oorsprong ingenieur maar ook afgestudeerd in de filosofie, sociologie en aan de Filmacademie, was in de jaren 70 en 80 werkzaam als theater-directeur in Zagreb, Ossiek en Mostar, die stad waar in de oorlog hevig is gevochten.

Lees ook: Verdachte slikt gif bij Joegoslavië-Tribunaal

In 1991 bij het begin van de oorlog meldde hij zich aan bij het Kroatische leger waar hij als snel de rang van generaal bereikte. Het Joegoslavië-Tribunaal acht Praljak schuldig aan onder meer aan moord, verkrachting, deportatie van burgers, onmenselijke behandeling van gevangenen, vernietiging van eigendommen op grote schaal en nodeloze verwoesting van dorpen en steden.