Nieuws/Binnenland
1370840
Binnenland

Politie tast nog in het duister, jochie zegt geen woord

Vrouw die kind op Amsterdam CS achterliet aangehouden

AMSTERDAM - UPDATE - De vrouw die werd gezocht in verband met de vondst van een kind op Amsterdam Centraal Station, is aangehouden. Dat gebeurde op straat in Amsterdam. Wie ze is, wat de relatie is met het jongetje en waarom zij hem moederziel alleen achterliet, moet nog worden uitgezocht. Ze moet nog worden verhoord.

De politie kwam de vrouw op het spoor nadat camerabeelden van haar waren verspreid. Daarop kwamen verscheidene tips van alerte burgers binnen. Gecombineerd met de informatie die de politie zelf al had, leidde dat woensdag tot de aanhouding van de vrouw.

Details over de identiteit van de vrouw zijn nog onbekend. Ook moet worden uitgezocht wat haar relatie met het kind is, bijvoorbeeld of zij de moeder van het jochie is.

Het kind, dat zondag in zijn eentje op het station werd aangetroffen, is opgevangen in een pleeggezin. Hij is tot op heden door niemand als vermist opgegeven.

Geen woord

Het kind wordt geschat op vier tot vijf jaar oud en heeft drie dagen lang nog geen woord uitgebracht tegen de politie. Zijn naam, leeftijd en land van herkomst zijn dan ook niet bekend. Zelfs de inzet van tolken heeft er niet voor kunnen zorgen dat het jochie begint te praten. Met zijn gezondheid is verder niets mis, laat de politie weten.

’Vondeling zeldzaam’

Vondelingen ouder dan een jaar zijn uiterst zeldzaam, zo zegt de Raad voor de Kinderbescherming in een reactie. De laatste was het Italiaanse jongetje Luca dat in 2002 bij de Burger King op eveneens Amsterdam Centraal werd gevonden. Pas weken later dook zijn moeder op. Babyvondelingen worden een tot twee keer per jaar gevonden.