Nieuws/Buitenland
1370896254
Buitenland

Oorlog in Oekraïne

Militairen in Azovstalfabriek: ’Pijn, lijden, dood, het is allemaal echt’

Marioepol - De belegering van de Azovstalfabriek in Marioepol is nog steeds in volle gang. Binnen zitten nog militairen die het complex proberen te verdedigen, maar het lijkt erop dat ook zij de moed aan het verliezen zijn. Commandant Serhi Volynsky slaakt op Facebook nog een noodkreet: „Ik kan alleen hopen op een wonder”, schrijft hij.

Marioepol, de zuidelijke havenstad in Oekraïne, is eigenlijk al gevallen. Enkel nog een enclave in de Azovstalfabriek - die moeilijk in te nemen is door een groot netwerk van onderaardse gangen - blijft standhouden. Ook burgers schuilen in het complex, waar militairen proberen vast te houden aan het laatste punt dat ze in handen hebben.

Tekst gaat voor onder de afbeelding.

Helse realityshow

Serhi Voynsky vertelt op Facebook vanuit de fabriek hoe hij zich voelt. „Het lijkt erop dat ik in een helse realityshow zit waar militairen vechten voor hun leven en zich proberen te redden. Maar ondertussen kijkt de hele wereld mee naar een boeiend verhaal. Een scenario als dit is er eigenlijk een voor films en series. Alleen is het geen film en zijn wij geen fictieve personages. Dit is het échte leven. Pijn, lijden, honger, kwelling, tranen, angst, dood: allemaal echt!”

Bij de post staat een zwartwitfoto van Volynsky die er toegetakeld uitziet: zijn neus lijkt gebroken. „Ik hoop dat de hogere krachten in de brede zin van het woord een oplossing vinden voor onze redding!”, schrijft Voynsky. „En dat deze helse reality show zal eindigen...” De commandant sluit af met een vraag: „Wij deden alles om burgers te redden, we vragen dat iedereen zijn best doet om ons te evacueren.”

Dat laatste lijkt niet zo evident te gaan worden. Rusland heeft al aangekondigd dat het alle militairen in de fabriek gevangen zal nemen. Ook de Oekraïense president Zelenski zei al dat het redden van de strijders „heel moeilijk” wordt, maar dat hij hoopt dat er alsnog humanitaire corridors kunnen komen.

Oorlog in OekraïneLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop